Jos olet kokenut häihin osallistuja, olet ehkä huomannut, että häävieraat voi jakaa tiettyihin ihmistyyppeihin. 

Kesän kuukaudet ovat vilkkainta hääjuhlien aikaa. Useissa häissä vierailleet ovat ehkä huomanneet, että häävieraiden joukosta tuppaa aina löytymään tiettyjä ihmistyyppejä.

Elleivät häät ole todella pienet, löytyy niistä yleensä aina ainakin yksi itkevä vauva ja yksi riehakas sukulaistäti, joka muutaman viinilasillisen nautittuaan twistaa musiikin tahdissa hameenhelmat liehuen.

Heinäkuun 30. päivänä ilmestyvässä Raggarimorsiamen hääopas -kirjassa on lueteltu häävieraiden tunnetuimmat lajityypit. Seuraava tyypittely pohjautuu Raggarimorsiamen Kajahtaneen Kaason tekemiin havaintoihin.

Tunne-eläjä

On nimensä mukaisesti tunteellinen, eikä pelkää näyttää sitä. Kyynelehtii kirkossa, hekottaa hervottomasti juhlissa ja tanssii kuin viimeistä päivää. Saattaa myös hermostua puolisoonsa illan aikana. Rauhoittuu parhaiten, kun hänelle hymyilee. Mutta älä tuijota – siitä tunne-eläjä loukkaantuu!

Huutelija

Mukava ja hauska kaveri, ainakin selvin päin. Tarpeeksi juomaa nautittuaan alkaa huudella (yleensä typeriä) kommentteja toisten puheen päälle. Ei huomaa kärsiviä tai merkitseviä katseita. Kaason tai bestmanin on hyvä hiljentää huutelija topakasti ilmoittamalla, että tämän puheenvuoro on vasta seuraavaksi.

Kimpaantuja

Joskus tunnetaan myös nimellä morsian. Hän on tehnyt töitä häiden eteen, askarrellut ja suunnitellut ja maksanut. Häissä tapahtuu kuitenkin aina jotain odottamatonta, ja se on kimpaantujalle liikaa. Paras apu kimpaantujan rauhoitteluun on baarimikko, mutta kuka tahansa juoman käteen kantava kelpaa hätätilanteessa.

Nälkäinen perhe

On todella nälkäinen ja tyhjentää taidokkaasti buffetpöydän. Ellei hääpari ole varannut heille tupla-annosta, kannattaa perheelle iskeä käteen Hesburgerin hampurilaispussit jo kirkon pihassa.

Kultaista nuoruuttaan muisteleva

Yleensä naispuolinen. Herkistyy häissä ja alkaa muistella omia häitään ja puolisoaan ja sitä, miten kaunista oli kesällä 1934. Vaaraton tyyppi, mutta samassa pöydässä istuvien korvat puutuvat väkisinkin illan aikana. Pöytään kannattaakin sijoittaa joku mukava seuramies, joka tanssittaa muistelijaa riittävästi.

Suomalainen alkoholinkäyttäjä

Tämän tyypin kaikki tietävät. Juo kaiken mitä on tarjolla ja yleensä vielä lisää omasta taskupullostaan. Jos sammuu, on harmiton. Sitä ennen hän on kuitenkin rasittava tyyppi. Äänekäs alkoholinkäyttäjä höpisee samat jutut moneen kertaan ja möläyttelee ikäviä, hiljainen taas istuu ja huojuu. Varaudu oksennuspussilla ja viltillä, johon hänet voi kietoa sammumisen jälkeen.

Pikku-Spede

Esiintymistä rakastava lapsi, jonka vanhemmat ovat ehdottoman ylpeitä pikkuisestaan. Laulaa ja lausuu runoja, tanssii ja tekee temppuja. Loputtomuuksiin jatkuvat esitykset tuskaannuttavat kohteliaimmankin vieraan. Pikku-Spedeä varten kannattaa pystyttää nurkkaan jalustallinen videokamera, jolle pellavapää voi esittää repertuaarinsa.

Kello tikittää -nainen

Sinkku ja liikenteessä tositarkoituksella. Häiden miesvieraat ovat hänelle mahdollisia lapsen isiä ja hän silmäilee naimattomia nuorukaisia kiilto silmissään. Eipä se kai muille kuulukaan.

Pelastaja

Tunnetaan myös nimellä kaaso. Hymyilee jatkuvasti ja ehtii joka paikkaan. On joskus pukeutunut kummalliseen röyhelömekkoon tai muuhun ilmestykseen. Hänen käsilaukustaan löytyy esimerkiksi paperipusseja, tulitikut, sukkahousut, laastareita, Diapamia, banaani ja kumivene.

 

Raggarimorsiamen Kajahtanut Kaaso on toimittaja ja juontaja Tuulianna Tola.

Mökillä on virallinen lupa laiskotella.
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.

Kesämökillä on ahdasta, ja voi miten hyvää se perhesuhteille tekeekään. Listasimme 7 syytä rakastaa mökkeilyä.

1. Vapaus. Mökillä olet jumissa. Kuinka ollakaan, siitä seuraa ihana vapauden tunne. Et joudu miettimään, lähtisitkö illalla konserttiin, pilatekseen tai terassille, sillä kaikki riennot ovat tavoittamattomissasi. Vaihtoehtoja on rentouttavan vähän. Joudut valitsemaan vain näiden välillä: Söisinkö taas? Keittäisinkö kahvit? Saunoisinko? Lukisinko? Ottaisinko päiväunet? Ottaisinko ne sisällä vai riippukeinussa?  Korjaisinko viimein laiturin? Tappaisinko hyttysen? Olisinko tekemättä mitään? Olet vapaa työpaineista, sähköposteista, kellonajoista, kodin siivoamisesta, järkevästi pukeutumisesta ja laittautumisesta, sillä mökillä kukaan ei näe sinua etkä muista katsoa peiliin. 

2. Rauha. Mökillä vallitsee eri äänimaailma kuin kotona. Kuulet hiljaisuuden, linnut, tuulen, järven liplatuksen, kiukaan sihinän, silkkiuikun, tulen ritinän, uivien lasten kiljahdukset, moottoriveneen, kaiun vastarannalta. 

3. Läheisyys. Mökillä on ahdasta. Se tarkoittaa, että jos mukanasi on perheenjäseniä tai ystäviä, saatte elää todella lähekkäin, kylki kyljessä. Ette pysty piiloutumaan toisiltanne kuten arkena. Se on yllättävän kivaa, vaikka saattaakin aiheuttaa muutaman yhteenoton. 

4. Sauna. Onko kukaan koskaan kuullut ihmisestä, joka olisi saunan jälkeen vihaisempi kuin sitä ennen? Niinpä. Sauna tekee onnelliseksi. Aina. Mökillä olet onnellinen seitsemänä päivänä viikossa. 

5. Grillaus. Loppukesästä kyllästyt siihen, mutta se ei haittaa, sillä sitä ennen se on juhlaa. Grillaus on kesä, kesä on grillaus, eikä mikään maailmassa tuoksu paremmalta kuin grilliruoka.

6. Happi. Mökillä sinun ei tarvitse olla reipas ja ulkoilla, vaan olet huomaamattasi ulkona koko ajan. Vaikka lojuisit koko päivän laiturilla, olosi on raikkaampi ja punaposkisempi kuin kotona.

7. Rutiinit. Mökillä mikään ei muutu. Sinun ei tarvitse uudistua, vaan voit olla jämähtänyt oma itsesi. Pukeudut samoihin kulahtaneisiin mökkiverkkareihin, joihin pukeuduit 1980-luvulla, ja pelaat samoilla pelikorteilla, joilla pelasit lapsena. Sauna lämmitetään aina samaan aikaan ja iltaruoka kokataan aina vähän liian myöhään, jolloin kaikilla on jo kamala nälkä. Ja juuri niin sen pitää mennä.

Ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistuville mietitään näinä päivinä kuumeisesti lahjoja. Kaupoissa tiedetään jo, mitä nuoret tulevat tänä keväänä paketeistaan aukomaan.

Arvonsa säilyttäviä klassikkoja, uusimpia malleja elektroniikkalaitteista ja moderneja käyttöesineitä. Kaikkea tätä kääritään parhaillaan paketteihin heille, jotka pian painavat valkolakin päähänsä tai pokkaavat valmistujaistodistuksen.

Maljakot ja astiat ovat olleet perinteinen lahja heille, joiden edessä on omaan kotiin muuttaminen. Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo, että astialahjoissa painottuvat merkkituotteet.

”Lahjojen valinnassa mennään brändi edellä. Voidaan viedä esimerkiksi Marimekon uutuuksia, Iittalan vaasi tai muuta kotimaista designia. Marimekosta selvästi tykätään ja heidän uutuuksiaan kysytään.”

Aalto-vaasit ja Mariskoolit ovat suosittuja ostoksia.

Myös Prismoissa myydään toukokuussa tavallista enemmän astioita ja keittiötekstiilejä, mutta varmuutta niiden päätymisestä lahjapaketteihin ei ole: osa hankintaan juhlien tarjoilua silmällä pitäen.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo, että toukokuussa kasvaa etenkin klassikoiden, kuten Aalto-maljakoiden ja Mariskoolien, kysyntä. Myös Iittalan metallinen tarjoiluastia ja muut kalliimmat vaasit tuntuvat löytävän ostajia.

Tänä vuonna Prismoissa on tarjolla on design-uutuus.

”Myyntiin tuli juuri uusi ruusuveden värinen Mariskooli, jota on valmistettu vain yksi tuotantoerä. Siitä tulee siis keräilykappale.”

Tarpeellista omaan kotiin

Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan laadun arvostaminen pätee myös tekstiileissä: jos lahjaksi annetaan pyyhkeitä tai lakanoita, valitaan tunnettuja brändejä.

”Siten tiedetään, että ne ovat myös laadukkaita ja tulevat varmasti käyttöön.”

Ville Vahla kertoo, että Prismoissakin myydään valmistujaisviikolla tavallista enemmän pussilakanoita.

”En tiedä, ovatko ne niin haluttuja ja riemuittuja, mutta kun ostaa vaikkapa pari Finlaysonin lakanasettiä, se on jo arvokaskin lahja. Ja onhan moni valmistunut tai ylioppilas pian muuttamassa omaan kotiin. Siksi hän osaa varmasti arvostaa myös tällaisiakin lahjoja.”

”Värikkäät kodinkoneet tuovat persoonallisuutta sisustukseen.”

Omaan kotiin sankari tarvitsee myös kodinkoneita. Stockmannin tavaratalon kodinkoneosastolta myydään lahjaksi nyt etenkin KitchenAidin paahtimia ja yleiskoneita, samoin Smegin sarjoja.

”Smegillä varsinkin on herkullisia värejä ja tyylikkäitä muotoja, joilla saa persoonallisuutta sisustukseen”, kertoo Jenni Pöllänen.

Pölläsen mukaan nuoret arvostavat laatua ja tyylikästä muotoilua. Yhdeksi tämän kevään suosikiksi hän mainitsee Dysonin Super Sonic -hiustenkuivaajan, jota käytetään myös kampaamoissa.

Uusin tabletti on haluttu lahja

Suosittuja lahjoja vuodesta toiseen ovat erilaiset viihde-elektroniikkalaitteet: toukokuun lopulla kännyköiden myynti kasvaa, ja myös tabletteja haetaan valmistujaislahjoiksi. Suosikeiksi näyttävät nyt nousevan uusi Apple iPad sekä älypuhelimet.

”Nuoret aikuiset ovat hyvin tietoisia siitä, jos markkinoille tulee uutta valikoimaa. Siksi voisin kuvitella, että ne ovat valmistujaislahjanakin ilolla vastaanotettuja. Laitteiden kanssa vietetään paljon aikaa”, Ville Vahla sanoo.

”Nuoret mittaroivat itseään paljon.”

Vahlan mukaan muutaman vuoden ajan on valmistujaisten alla kasvanut myös kuulokkeiden ja mobiilikaiuttimien menekki.

”Samoin aktiivisuusrannekkeet ja nyt etenkin älykellot ovat suosiossa. Nuoret tiedostavat asioita ja mittaroivat itseään paljon.”

Tämän kevään suosikkeja ovat Prismoissa olleet JBL:n mobiilikaiuttimet ja vastamelukuulokkeet sekä Garmin Forerunner -urheilukello.

Hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, liikunnallisille juhlijoille ostetaan myös jonkin verran polkupyöriä ja erilaisia kehonhuoltolaitteita kuten foam rollereita.

”Korukin on käyttötuote”

Sekä tytöille että pojille ostetaan myös korulahjoja. Vaikka koru on lahjana perinteinen, Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan se on uusien mallien myötä myös tätä aikaa.

”Koruthan ovat käyttötuotteita. Esimerkiksi Efva Attlingillä on kivoja malleja, kuten Peur-sarja ja Catch a falling star -sarja. Kalevala-koruista taas myydään lahjaksi Haave- ja Kukoistus-sarjaa.”

”Lahjakortteja ostetaan toukokuussa hieman isommille summille.”

Sankarin makua on monesti vaikea arvata. Siksi hankitaankin usein lahjaksi lahjakortteja. Vahlan mukaan niiden menekki kasvaa toukokuussa Prismoissa jopa viidenneksellä.

”Ja varsinkin hieman isommalle summalle ostettujen lahjakorttien. Se on helppo ja turvallinen lahja.”

Stockmannin Jenni Pöllänen vinkkaa lahjakortin sopivan myös tavaksi, jolla sankarin harrastuksen tai muun intohimon voi huomioida.

”Kaupan lahjakortin oheen voi kirjoittaa korttiin vaikkapa, että haluaa tällä lahjakortilla lahjoittaa jumppavaatteita. Niitä on vaikea ostaa toiselle.”

Yhteistä aikaa ja elämyksiä

Jenni Pöllänen arvelee, että lahjakortti saatetaan myös ostaa jonkin esinelahjan kaveriksi.

”Esimerkiksi lahjakortti, jolla voi päästä viettämään hemmottelupäivää, on suosittu. Nyt myös halutaan antaa yhteistä aikaa ja yhteisiä elämyksiä.”

Kauppoihin lähdetään vasta viime tingassa: lahjojen menekki kasvaa lakkiaisviikolla.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, koska me kauppoihin lopulta lähdemme. Vanhemmat ilmeisesti lähtevät jo muita aiemmin.

”Sen sijaan me muut tutut, ystävät ja sukulaiset, menemme aika viime tingassa. Lahjaostosten lisääntyminen näkyy eniten vasta lakkiaisviikolla.”