Tunnistatko häissä esimerkiksi kaason? Hänen käsilaukustaan löytyy paperipusseja, tulitikut, sukkahousut, laastareita ja vaikka mitä muuta.
Tunnistatko häissä esimerkiksi kaason? Hänen käsilaukustaan löytyy paperipusseja, tulitikut, sukkahousut, laastareita ja vaikka mitä muuta.

Jos olet kokenut häihin osallistuja, olet ehkä huomannut, että häävieraat voi jakaa tiettyihin ihmistyyppeihin. 

Kesän kuukaudet ovat vilkkainta hääjuhlien aikaa. Useissa häissä vierailleet ovat ehkä huomanneet, että häävieraiden joukosta tuppaa aina löytymään tiettyjä ihmistyyppejä.

Elleivät häät ole todella pienet, löytyy niistä yleensä aina ainakin yksi itkevä vauva ja yksi riehakas sukulaistäti, joka muutaman viinilasillisen nautittuaan twistaa musiikin tahdissa hameenhelmat liehuen.

Raggarimorsiamen hääopas -kirjassa on lueteltu häävieraiden tunnetuimmat lajityypit. Seuraava tyypittely pohjautuu Raggarimorsiamen Kajahtaneen Kaason tekemiin havaintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunne-eläjä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On nimensä mukaisesti tunteellinen, eikä pelkää näyttää sitä. Kyynelehtii kirkossa, hekottaa hervottomasti juhlissa ja tanssii kuin viimeistä päivää. Saattaa myös hermostua puolisoonsa illan aikana. Rauhoittuu parhaiten, kun hänelle hymyilee. Mutta älä tuijota – siitä tunne-eläjä loukkaantuu!

Huutelija

Mukava ja hauska kaveri, ainakin selvin päin. Tarpeeksi juomaa nautittuaan alkaa huudella (yleensä typeriä) kommentteja toisten puheen päälle. Ei huomaa kärsiviä tai merkitseviä katseita. Kaason tai bestmanin on hyvä hiljentää huutelija topakasti ilmoittamalla, että tämän puheenvuoro on vasta seuraavaksi.

Kimpaantuja

Joskus tunnetaan myös nimellä morsian. Hän on tehnyt töitä häiden eteen, askarrellut ja suunnitellut ja maksanut. Häissä tapahtuu kuitenkin aina jotain odottamatonta, ja se on kimpaantujalle liikaa. Paras apu kimpaantujan rauhoitteluun on baarimikko, mutta kuka tahansa juoman käteen kantava kelpaa hätätilanteessa.

Nälkäinen perhe

On todella nälkäinen ja tyhjentää taidokkaasti buffetpöydän. Ellei hääpari ole varannut heille tupla-annosta, kannattaa perheelle iskeä käteen Hesburgerin hampurilaispussit jo kirkon pihassa.

Kultaista nuoruuttaan muisteleva

Yleensä naispuolinen. Herkistyy häissä ja alkaa muistella omia häitään ja puolisoaan ja sitä, miten kaunista oli kesällä 1934. Vaaraton tyyppi, mutta samassa pöydässä istuvien korvat puutuvat väkisinkin illan aikana. Pöytään kannattaakin sijoittaa joku mukava seuramies, joka tanssittaa muistelijaa riittävästi.

Suomalainen alkoholinkäyttäjä

Tämän tyypin kaikki tietävät. Juo kaiken mitä on tarjolla ja yleensä vielä lisää omasta taskupullostaan. Jos sammuu, on harmiton. Sitä ennen hän on kuitenkin rasittava. Äänekäs alkoholinkäyttäjä höpisee samat jutut moneen kertaan ja möläyttelee ikäviä, hiljainen taas istuu ja huojuu. Varaudu oksennuspussilla ja viltillä, johon hänet voi kietoa sammumisen jälkeen.

Pikku-Spede

Esiintymistä rakastava lapsi, jonka vanhemmat ovat ehdottoman ylpeitä pikkuisestaan. Laulaa ja lausuu runoja, tanssii ja tekee temppuja. Loputtomuuksiin jatkuvat esitykset tuskaannuttavat kohteliaimmankin vieraan. Pikku-Spedeä varten kannattaa pystyttää nurkkaan jalustallinen videokamera, jolle pellavapää voi esittää repertuaarinsa.

Kello tikittää -nainen

Sinkku ja liikenteessä tositarkoituksella. Häiden miesvieraat ovat hänelle mahdollisia lapsen isiä ja naimattomia nuorukaisia hän silmäilee kiilto silmissään. Eipä se kai muille kuulukaan.

Pelastaja

Tunnetaan myös nimellä kaaso. Hymyilee jatkuvasti ja ehtii joka paikkaan. On joskus pukeutunut kummalliseen röyhelömekkoon tai muuhun ilmestykseen. Hänen käsilaukustaan löytyy esimerkiksi paperipusseja, tulitikut, sukkahousut, laastareita, Diapamia, banaani ja kumivene.

Sisältö jatkuu mainoksen alla