Jussi Kinnunen, 53, on päihdeterapeutti, seksuaalineuvoja ja muusikko, joka rakastaa scifi-kirjallisuutta. Hän soittaa Veljekset Kinnunen -orkesterissa ja hänellä on terapeutin vastaanotto Helsingissä Eiran sairaalassa.
Jussi Kinnunen, 53, on päihdeterapeutti, seksuaalineuvoja ja muusikko, joka rakastaa scifi-kirjallisuutta. Hän soittaa Veljekset Kinnunen -orkesterissa ja hänellä on terapeutin vastaanotto Helsingissä Eiran sairaalassa.

Mietoja huumeita ei ole ja viinikin on myrkyllistä, sanoo päihdeterapeutti Jussi Kinnunen.

Juomari uskoo fantasiaan.

Olin nuorena ujo ja hyvin itsekriittinen. Minulla oli säännöt siitä, mitä saan tuntea ja mitä en. Yritin kouluttaa itsestäni hyvää ihmistä.

Viinan avulla pystyin vapautumaan. Juominen oli minulle ainoa keino saada hieman rauhaa itseltäni.

Päihteiden käytössä on yksinkertaistetusti kysymys alkeellisesta keinosta tulla toimeen tunteiden kanssa. Tarve käsitellä tunteita on todellinen, mutta alkoholi väärä keino.

Vähänkin tottuneemman käyttäjän juoma pelkästään turruttaa eikä mukavaa nousuhumalaa enää tule. Ihminen on vain luonut itselleen fantasian, että viina tuo hyvää oloa. Raitistumisessa on kyse siitä, että pääsee eroon tästä fantasiasta

Mietoja huumeita ei ole.

Aikoinaan kokeilin hasista. Yllättäen se laukaisi minussa pahoja ahdistuskohtauksia. Mietona huumeena pidetty kannabis olikin minulle yksi vaarallisimmista päihdyttävistä aineista.

Huumevalistuksessa keskitytään varoittamaan lähinnä vain heroiinin ja muiden vahvoiksi luokiteltujen huumeiden vaaroista. Se on nurinkurista. Päihteiden vaikutukset ovat yksilöllisiä, kuten itsekin sain kantapään kautta oppia.

Mietoja huumeita ei yksinkertaisesti ole. Esimerkiksi alkoholi on liuotin, jota käytetään teollisuudessa lisäaineena. Se on yksi myrkyllisimmistä päihteistä.

On suorastaan koomista, että alkoholijuomat jaetaan mietoihin ja väkeviin. Samaa myrkkyä niissä miedoissakin on. Kaikki huumeet, alkoholi mukaan luettuna, voivat olla todella vaarallisia.

Uskon, että lähes kaikki lasten huostaanotot johtuvat vanhempien päihdeongelmasta.

Emme suostu näkemään ongelmaa.

Päihteiden käyttöön kuuluu, että käyttäjä kieltäytyy näkemästä, miten paljon ne ohjaavat hänen elämäänsä. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa aineista eroon pääsemistä.

Sama kieltomekanismi toimii laajemminkin.

Olemme sokeita sille, kuinka laajalle päihteiden käytön vaikutukset yhteiskunnassa ulottuvat. Uskon, että esimerkiksi lähes kaikki lasten huostaanotot johtuvat vanhempien hoitamattomasta päihdeongelmasta.

Ongelmakäyttäjät tarvitsevat rangaistusten sijaan hoitoa, viime kädessä pakkohoitoa. Maailmassa tehdään hirvittävä määrä rikoksia rankaisevan päihdepolitiikan seurauksena. Itse olen sitä mieltä, että huumeiden kriminalisointi pitäisi poistaa.

Selvänä olisi ollut mahdotonta tulla toimeen yhtä julman ja vaativan sisäisen elämän kanssa.

Ihan vain ihminen riittää.

Minulle piste päihteiden käyttöön tuli, kun henki meinasi lähteä maksatulehduksen ja muiden terveysongelmien takia. Päihderiippuvuussairauksissa on siis tosiaan kysymys elämästä ja kuolemasta.

Raitistuminen on itsenäistymisprosessi. Ihminen rupeaa tutkailemaan, millainen oikeastaan onkaan. Mitä kestää ja mitä ei kestä, mistä itse oikeasti pitää.

Minun oli opittava olemaan armollisempi itselleni, sillä olisi ollut mahdotonta tulla toimeen selvin päin yhtä julman ja vaativan sisäisen elämän kanssa.

Vähitellen aloin erottaa, mitkä olivat ympäristön vaatimuksia ja mitkä omiani. Tajusin, että sellaista ihmistä, miksi yritin itseäni koulia, ei ole kuin ehkä sarjakuvissa.

Kysyin itseltäni, että tarvitseeko minun tosiaan olla superhessu vai riitäisikö, että olisin ihan vain ihminen.

Muokattu 20.6. 2016 kello 9.46: Korjattu kirjoitusvirhe ingressissä.

Vierailija

Päihdeterapeutti Jussi Kinnunen: Huumeet pitäisi laillistaa

Hei,lapseni on huostaanotettu,olen juonut alkoholia viimeksi reippaammin kaverini häissä vuonna 2011. Lapseni sisarukset opiskelevat yliopistossa. Asioita on helppo yksinkertaistaa>siivoojan lapsesta tulee alkoholipitoinen lukutaidoton yhteiskunnan ongelma.Näin voi käydäkin,mutta meidän perhe ei ole mikään valtava poikkeus siinä että jotkut perheessä pärjäävät ja toiset eivät.Onko kyseessä tausta,geenit,yhteiskunta vaikea sanoa,mutta sen jälkeen kun sosiaaliviranomaiset ovat "auttamisessa"...
Lue kommentti
ex-laitosnuori ehjästä perheestä

Päihdeterapeutti Jussi Kinnunen: Huumeet pitäisi laillistaa

'Uskon, että lähes kaikki lasten huostaanotot johtuvat vanhempien päihdeongelmasta.' Tämä kommentti on täysin värää, olen itse aikoinani huostaanotettu ja tulen täysin ehjästä perheestä jossa ollut vain vähäistä alkoholinkäyttöä (noin.5 kertaa vuodessa sivistyneesti, ei humalaan asti). Muistan myös teinivuosiltani kun suurinosa kavereistani kävi jossain vaiheessa laitoksessa tai oli siellä kunnes täytti 18 ja palasi kulmille. Itse tunnen pelkästään vähintään 100 sijoitettua nuorta ja näin...
Lue kommentti
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.

Joulu yksin ei ole välttämättä yksinäinen. Se voi olla oma valinta.

Yksin voi olla ihanaa.

Olen aina rakastanut joulua. Tunne on säilynyt, vaikka eri elämänvaiheissa olen viettänyt hyvin erilaisia jouluja.

Erosin toisesta avioliitostani joitakin vuosia sitten. Sen jälkeen olen ymmärtänyt, kuinka upea yksin vietetty joulu voi olla.

Aattona käyn iltapäivällä hautausmaalla ja ateriaa valmistellessani kuuntelen taustalla aaton lastenohjelmia. Kuuseen ripustan jokaisen poikani oman enkelin. Kynttilöitä pitää olla ja hiljaisuutta, joulumusiikkikaan ei saa soida liian kovalla.

Joka joulu tirautan yhden itkun, se on melkein jo perinne. En itke yksinäisyyttäni, mutta muistelen lapsuuden jouluja ja edesmenneitä läheisiäni. Jouluitku on vapauttava, ei surullinen. Se tulee kaipuun, tuoksujen ja hyvän olotilan sekoituksesta.

Rohkeutta on tehdä omanlainen joulu.

Nautin, kun saan viettää jouluaattoillan yksin pipareiden, hyvän viinin ja juustojen kera. Vielä kymmenen vuotta sitten en ehkä olisi uskaltanut kertoa tätä ääneen. Nykyisin välitän paljon vähemmän siitä, mitä muut ajattelevat valinnoistani.

Traditiot ovat minulle tärkeitä, mutta uskallan päästää niistä irti, kun on sen aika.

Laskeudun jouluun pikkuhiljaa jo pyhäinpäivästä lähtien. Laittelen kotiin jouluvaloja ja koristeita. Teen perinteiset jouluruuat: tärkeimpiä ovat lanttulaatikko, kinkku ja satakuntalainen sallatti.

Sukujoulua ei pidä vääntää väkisin.

Ymmärrän, että yksinolo jouluna voi olla musertavaa, jos se on vastentahtoista. Minulle se on oma valintani. Läheiset ovat silti tärkeä osa jouluani.

Kun kolme poikaani muuttivat yksi kerrallaan pois kotoa, sanoin kaikille saman asian: viettäkää sellainen joulu kuin itse haluatte. Aattona ei ole pakko tulla käymään.

Tapaan kyllä kaikkia lapsiani ja heidän perheitään joulun aikaan. Yhden luona saatan käydä puurolla, toinen tulee kumppaneineen luokseni syömään joulupäivänä ja kolmas ehkä tapanina.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joskus poikani ehdotti, että kokoontuisimme koko klaani yhteen vaikka aatonaattona. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että ajatus on kaunis, mutta toteutus turhan stressaava. Nykyinen järjestely sopii meille.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Sen vuoksi säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joulu saa muuttua.

Joulun viettäminen yksin ei ole ollut minulle erityinen tavoite tai valinta. Joulu on vain muotoutunut luonnostaan tällaiseksi vuosien saatossa.

Lapsuudenkodissani joulua valmisteltiin uutterasti joulurauhan julistukseen asti. Sen jälkeen aika tuntui pysähtyvän joulunpyhiksi.

Kun poikani olivat pieniä, vietimme perinteisiä lapsiperhejouluja. Silloin oli ihanaa katsella lasten intoa ja odotusta, mutta lasten kuuluu kasvaa ja alkaa elää omaa elämäänsä. Uusiin elämäntilanteisiin on helpompi sopeutua, kun ei haraa niitä vastaan.

Älä odota kiiltokuvaa.

Media muokkaa käsitystä täydellisestä joulusta. Minullakin on mielessä tavaratalon joulumainos monen kymmenen vuoden takaa. Siinä siistiksi suitut lapset ja koko suuri suku istuu pitkän pöydän ääressä. Kattaus on virheetön, samoin kaikkien ilmeet.

Muistan ennen ajatelleeni, että tuohon en koskaan yllä. Nyt ymmärrän, ettei tarvitsekaan.

Joulutonttu

Tuula Pajamäki, 58: ”Nautin, kun saan viettää joulua yksin”

Kun elin kahden poikani kanssa meillä oli ihania jouluja, perinteisiä.Sellaisia mitkä opin lapsena.Laitoin ja touhusin , niin kuin äiti oli opettanut.Jotain uutta tuli mukaan silloisesta kotimaastani. Äiti oli joskus mukana mutta hänkin haluasi useimmiten viettää joulunsa kotonaan. Joulu on aina ollut mun juttuni ja lapsuusjoulut saavat mut kaipaamaan sitä aikaa takaisin. Joskus kesälläkin on etsittävä lapsuusajan joulukoristeet esille.Äidinäidin ja äidin antamat. Vanhat joululiinat. Olin...
Lue kommentti
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.

SUORAT SANAT. Teineillä on paha maine tuiskahtelevina, epäkohteliaina mörökölleinä. Oikeasti he ovat hienoja tyyppejä, sanoo kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen.

Teinien kanssa on kivaa.

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?” Ei todellakaan ole, vaan äärimmäisen ihanaa.

Teinit ovat mahtavia tyyppejä. Pidän kasvattajan roolista, vaikka kasvattamisella on ikävä klangi: se liitetään helposti kurinpitoon. Tykkään olla aikuisena läsnä nuorten elämässä ja vastata heidän kysymyksiinsä. Millainen pitää olla, että on pidetty? Olenko ok, vaikka en tajua matematiikasta mitään? Olenko vain minä vai kaikki muutkin vähän eksyksissä?

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?”

Teini elää herkkää aikaa lapsuuden ja aikuisuuden kynnyksellä. Siinä iässä harvinaisen moni asia askarruttaa: aikuistuminen, seksuaalisuus ja tulevaisuuden suunnittelu.

Teinit eivät ole mörököllejä.

Oman kokemukseni mukaan uuden sukupolven teinit ovat lahjakkaita keskustelijoita ja hyviä perustelemaan kantansa. Vaikka sukupuoliroolit istuvat sitkeässä, ne ovat vähitellen murtumassa. Tytön ei enää tarvitse olla hiljaa, vaan ilmaisunvapaus kuuluu kaikille.

Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin avautuminen voi vaatia houkuttelua. Se ei tarkoita, etteikö nuori tahtoisi rupatella vanhempansa kanssa. Keskusteluyhteys vaatii yksinkertaisesti sopivien tilanteiden luomista yhdessäolon kautta. Tärkeintä ei ole paikka, vaan kiireetön tunnelma. Se voi löytyä päivällisellä, kirjastoreissulla tai metsäretkellä. Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin ei tarvitse pärjätä.

Maailma aukeaa teinille helposti kaoottisena. Siksi nuorelle on tärkeää osoittaa, ettei hän ole yksin. Hukassa saa olla ja apua saa – ja pitääkin – pyytää.

Yksinäisyys on yleistä kaiken ikäisten suomalaisten keskuudessa, mutta usein tuntuu, että teinit jäävät erityisen yksin. Heidän itsenäisyydellään jopa ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin. Pärjäämisen korostaminen kulttuurissamme kannattaa kyseenalaistaa.

Teinien itsenäisyydellä ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin.

Teinin suru on totta.

Unohda päteminen, sillä teini ei kaipaa ylhäältä päin neuvomista. On tärkeää ymmärtää, että aikuiselle arkipäiväisen kuuloiset ongelmat ovat nuorelle isoja juttuja.

Kun ensimmäinen parisuhde loppuu, ”se kuuluu tuohon ikään” -lause ei lämmitä. En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

Some tekee teinille hyvää.

Sosiaalinen media ei ole sen pahempi muoti-ilmiö kuin mikään muukaan. On totta, että teinien keskittymiskyky on välillä koetuksella, mutta heidän aktiiviseen somettamiseensa liittyy myös paljon hyvää. Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Kysyin taannoin seiskaluokkalaisilta, kuinka monella on netin kautta ystävä, jota ei ole koskaan tavannut. Kolme neljäsosaa viittasi. Joillekin nettiystävä oli se läheisin, jolle voi kertoa ihan kaiken. Se on lohdullista.

Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Teiniltä voi oppia paljon.

Arvomaailmaltaan nuoret ovat vanhempiaan liberaalimpia. Lisäksi teini-ikäiset ovat suoria ja mutkattomia, ja se on hienoa. Palaute tulee äkkiä – oli se myönteistä tai kielteistä. Teinit eivät pelaa pelejä tai pullota mielipahaansa, vaan purskauttavat tunteensa ulos. Aikuisilla olisi siitä oppimista.

Teinit eivät suhtaudu juuri mihinkään hohhoijaa-asenteella, sillä he eivät ole ehtineet kyynistyä. Maailma on heille uusi ja kiinnostava. Siitä voimme olla heille suorastaan kateellisia!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Ria Hafren kirjoitti: Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta... Hei Ria, hauska kuulla! Ja niin se aika kiitää...
Lue kommentti
Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta...
Lue kommentti