Muusikko Saara Aalto.
Laulaja ja lauluntekijä Saara Aalto, 29, asuu avopuolisonsa Meri Sopasen kanssa Järvenpäässä. Perheessä on kaksi koiraa.

Laulaja Saara Aalto muistuttaa, että turvalliset ja lapsen parasta ajattelevat aikuiset tekevät hyvän lapsuuden. Heidän sukupuolellaan ei ole väliä.

Lapsi saadaan yhdessä

Olen 29-vuotias, joten ajatus omasta lapsesta alkaa olla ajankohtainen. Meidän perheessämme vanhemmaksi tuleminen voisi tapahtua esimerkiksi niin, että hedelmöityshoitojen jälkeen jompikumpi meistä tulisi raskaaksi, avopuolisoni Meri tai minä.

Kuvitellaan, että se olisin minä. Toivoisimme lasta yhdessä, odottaisimme häntä yhdessä ja valmistautuisimme yhdessä hänen syntymäänsä. Lapsella olisi alusta asti kaksi vanhempaa. Paitsi että Suomen nykyisen lain mukaan ei olisi: lapsi olisi pelkästään minun siihen asti, kunnes Meri olisi adoptoinut hänet.

Lapsella on oikeus vanhempiin

Perheensisäinen adoptio voi viedä puoli vuotta tai ylikin. Se maksaa perheelle joitakin satasia ja yhteiskunnalle noin 1 400 euroa adoptioneuvonnan ja tuomioistuimen kuluina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rahaa isompi ongelma on tämä: jos minä kuolisin kesken adoptioprosessin, lapsemme olisi lain edessä täysorpo. Hänellä ei olisi mitään oikeutta Meriin, toiseen vanhempaansa, eikä Merillä olisi oikeutta huolehtia hänestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilanne olisi yhtä hullu, jos meille tulisi prosessin aikana ero. Lapsella ei olisi lain suomaa oikeutta tavata toista vanhempaansa eikä toisen vanhemman tarvitsisi osallistua lapsen elatukseen.

Isyys ei ole vaarassa

Miksei toinen äiti voisi tunnustaa lasta omakseen jo odotusaikana neuvolassa? Siis samalla tavoin kuin mies on tämän vuoden alusta lähtien voinut tunnustaa isyytensä ennen lapsen syntymää? Äitiyslaki-kansalaisaloitteella ajetaan juuri tätä oikeutta.

Äitiyslaki koskisi vain niitä naispareja, joiden raskaus alkaa hedelmöityshoitoklinikalla. Siittiöiden luovuttajan on myös pitänyt allekirjoittaa paperi, jossa hän kieltää mahdollisuuden isyytensä vahvistamiseen. Äitiyslaki ei siis veisi oikeutta isyyteen keneltäkään, joka isäksi tahtoo.

Miksei vanhempia voisi olla useita?

Toivon, että tulevaisuudessa naisparin lapsi voisi jo raskausaikana saada kaksi virallista vanhempaa, molemmat äitinsä.

Ajattelen, että mitä enemmän turvallisia ihmisiä lapsen elämässä on, sitä parempi. Miksei vanhempia voisi olla useampia, jos perhe niin toivoo? Myös biologinen isä voisi olla naisparin lapsen elämässä läsnä haluamallaan tavalla. Parhaassa tapauksessa hän olisi rakastava isä tai vaikka kaveri: turvallinen aikuinen, jolta saa neuvoja ja elämänviisautta. Eikä olisi hullumpaa, vaikka lapsella olisi enemmän isovanhempiakin. Iso joukko rakastavia aikuisia ei voi tehdä lapselle huonoa.

Tärkeintä on ajatella lapsen parasta. Vaikka vanhemmat ovat heteroita ja avioliitossa, se ei automaattisesti takaa sitä, että he kohtelevat lapsiaan hyvin.

Miettikääpä omalle kohalle

Miettikääpäs tätä ihan vakavasti. Mielestäni tässä on aika isohko epäkohta meidän laissa. Ohan se hullua jos noin kuin Saara jutussa kuvaa, että hän tai Meri tulisi hedelmöityshoidolla raskaaksi ja lapsi tulisi niin jos nyt vaikka kuvitellaan, että se lapsen synnytävä osapuoli olisi Saara niin Merillä ei olis lapseen mitään oikeuksia lain silmissä. Ja tosiaan sit jos Saaralle kävis jotain niin lapsi olis orpo. Eihän tässä ole mitään järkeä, kun kerta naispareilla on mahdollisuus lapsi hankkia niin minusta molempia pitää pystyä olemaan lain silmissäkin lapsen virallisia huoltajia/vanhempia.

  • ylös 35
  • alas 12
Jezz

Moraali ei mustavalkoista kirjoitti:
Ihan hyvä että vaaditaan pitkä prosessi ennen kuin verisiteetön aikuinen voi olla lapsen "vanhempi". Jos prosessi olisi helppo ja vaivaton, vanhemmuus kokisi inflaatiota entistä enemmän, ja se on todella vaarallista koska sitoutuneet vanhemmat voivat antaa parhaat lähtökohdat lapsen elämälle. Toki homoseksuaalinen parisuhdekin voi olla hyvin sitoutunutta, mutta biologisten vanhempien sitoutunut parisuhde on silti paras vaihtoehto. On hyvä että sen merkitystä rapauttavia lakeja ei hyväksytä helpolla.

Tämä on siis uskonnottoman ja homoliittoja tukevan ihmisen mielipide.

Ihan kiva ajatus sinulta noin periaatteessa, mutta satutko tietämään, että mikäli mies ja nainen (=heteropari) menevät hedelmöityshoitoihin ja lapsi tehdään lahjasiittiöillä naisen oman miehen ollessa hedelmätön, niin tämä lapselle ei-biologista sukua oleva mies kirjataan lapsen vanhemmaksi ilman adoptiota. Tässä on se lain suuri epäkohta. Suomessa naispari saa hankkia yhdessä lapsen ja lapsella voi olla tänä päivänä kaksi äitiä, mutta toiseksi äidiksi pääsee vasta adoption kautta. Minkä vuoksi ei-biologista sukua oleva mies ei joudu adoptoimaan vaimonsa lasta samalla tavoin? Tässä suhteessa hedelmöityishoidoilla alkunsa saaneet lapset ovat eriarvoisessa asemassa. Tätä sillä lailla pyritään korjaamaan. Biologia ei siis liity tähän yhtään mitenkään, sillä myös heteroparit saavat lapsia hedelmöityshoidoin, mutta erona on se, että silloin lapselle on kirjattu kaksi vanhempaa jo ennen tämän syntymää.

  • ylös 30
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla