Marmeladia, murotryffeleitä ja muita ihania
karamelleja tehtiin jo vuonna 1985.

Vuonna 1985 ei karamelleja ostettu samaan tapaan kuin nykyään. Mutta makean nälkä vaivasi silloinkin. Apu löytyi niin, että karamelleja valmistettiin itse. Lähes legendaarinen on murotryffeleiden ohje. Näitä pieniin muffinivuokiin tehtyjä karamelleja kutsuttiin myös ropsauksiksi. Niihin tarvitset riisimuroja, kaakaojauhetta ja kookosrasvaa.


Murotryffelit
(noin 50 kpl)

125g kookosrasvaa
2,5 dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
5 dl riisimuroja

Sulata
kookosrasva ja lisää sokeri, kaakaojauhe ja vanilliini. Sekoita seos
tasa-aineiseksi. Lisää riisimurot varovasti sekoittaen, etteivät ne
rikkoudu. Nosta kahdella pikkulusikalla kokkareita suoraan
paperimuotteihin, sihtaa tomusokeria tai ripottele raesokeria. Tryffelit
on säilytettävä kylmässä.


Marmeladimakeiset
(noin 100-150 kpl koon mukaan)

25 g agaria
1 l vettä
1 kg sokeria
3 dl kiinteää omenasosetta
1,5 tl viinihappoa
päärynäesanssia
karamelliväriä

Mittaa
agar ja vesi kattilaan turpoamaan seuraavaan päivään. Kuumenna seosta
aluksi niin, että agar kokonaan liukenee veteen. Lisää sokeri ja jatka
keittämistä hiljalleen, välillä hämmentäen, kunnes seos jäykistyy
kiinteäksi lautaselle tiputettuna. Siirrä kattila sivuun ja anna
keitoksen jäähtyä jonkin verran. Lisää omenasose ja jäähdytä seos
edelleen melko haaleaksi. Lisää sitten viinihappo jauheena tai pieneen
vesimäärään liotettuna. Liian kuumassa seoksessa aagari menettää
hyydyttävän kykynsä. Lisää viimeksi esanssia ja karamelliväriä maun
mukaan. Karamelliväri liotetaan pieneen nestemäärään. Käytä melko tumman
väristä nestettä varoen, ettei makeisista tule liian tummia.

Kaada valmis massa reunalliseen vuokaan tai
emaliuunipannulle noin cm:n paksuiseksi levyksi. Onnistunut keitos
hyytyy nopeasti kiinteäksi, mutta paranee, jos saa seistä seuraavaan
päivään. Leikkaa levy veitsellä paloiksi, jotka voit vielä kieritellä
kidesokerissa. Sokeroitu pinta pysyy kuivana, jos keitos on kiehunut
riittävästi. Marmeladit on hyvä säilyttää levyinä ja leikata siitä vain
kerralla tarvittavat palat. Levystä voi myös ottaa pienillä metallisilla
makeismuoteilla erilaisia kuvioita. Tähteeksi jääneet reunapalat voi
käyttää jälkiruokien tai kakkujen koristeena.


Kaikki jouluun Kodin Kuvalehden joulusivuilta >

Lisää joulukaramellien ohjeita >