Mitä tehdä, jos ei halua ystäväänsä työkaverikseen?

Olen joutunut hankalaan tilanteeseen. Ystäväni on jäänyt työttömäksi. Nyt työpaikallani tulee hakuun tehtävä, johon hänellä on sopiva koulutus ja kokemus. Ystäväni painostaa minua suosittelemaan häntä siihen.  

Vaikka hän on ystävänä kiva, työkaveriksi en voi suositella häntä. Hän on kertonut tilanteita edelliseltä työpaikaltaan, ja osaan nähdä asiat myös hänen työkavereidensa silmin. Minulle on tullut kuva, että hän on työkaverina itsepäinen ja mustasukkainen työtehtävistään. Hän on kertonut nihkeästi, miten hänen vastuullaan olevat asiat ovat edenneet, vaikka työtiimin pitäisi olla tietoinen kaikkien osatehtävien etenemisestä.  

Ystäväni on kertonut, että hän myös lipeää välillä aikatauluista. Se hankaloittaa muiden työtä etenkin, kun hän ei aina ole sanonut, että on myöhässä. Oletan, että näistä syistä hän joutui yt-neuvotteluissa lähtemään edellisestä työstään.  

En halua valehdella ystävälleni, että olen suositellut häntä, mutta en myöskään halua puhua hänen puolestaan. Mitä voin tehdä? Ystävänä hän on hauskaa seuraa, enkä haluaisi tämän takia menettää hänen ystävyyttään. 

Pulmallinen

Uskallatko sanoa yllätysvieraille suoraan, että kyläily ei nyt sovi, jos se ei sovi?

Mitä teet, kun yllätysvieraat ilmestyvät ovellesi? Uskallatko sanoa suoraan, että kyläily ei sovi, jos se ei sovi? Vai kutsutko yllätysvieraat aina sisään? Mitä tarjoat ja tarjoatko tarvittaessa myös yöpymispaikan?

Minua ihmetyttävät yllätysvieraat, jotka pamahtavat ovelle: ”Tultiin kylään, kun satuttiin ajamaan ohi.” Joskus tekisi mieli sanoa, että tervemenoa ohi!

Olemme tavallinen lapsiperhe, emme epäsosiaalisia tai epäystävällisiä erakkoja. Vieraat ovat tervetulleita kotiimme, kun kyläilyn ajankohta on tiedossa ja ehdimme seurustella vieraiden kanssa. Emme ole joutilaita eläkeläisiä, jotka ovat aina kotona.

Matkapuhelinaikana ei ole ylivoimainen tehtävä kysyä etukäteen, oletteko kotona ja sopisiko tulla. Joskus minun tekisi mieleni mennä vastavuoroisesti yllätysvieraitten oven taakse ja katsoa reaktiot, kun tultiin kylään.

Vai onko niin, että turistikohteitten lähistöllä asuvien tulisi tarjota sukulaisille, tuttaville ja kylänmiehille ilmainen kahvi, ruoka ja yöpyminen? Ja tulisiko kesämökin omistajien tarjota mökkielämys myös koko suvulle ja kaikille tuttaville?

Perheenäiti

Tilanteesta kiinni

Lukijan kirje: Kutsutko yllätysvieraat aina sisään?

Kai se on yhä kiinni vähän paikkakunnasta ja sen kulttuurista, miten yllätysvieraisiin suhtaudutaan. Kaupungissa ei heitä oikein suvaita. Maalla se kuuluu ainakin jossain päin Suomea edelleen tapoihin. Millä vamoni ei kaupunkilaisena ymmärrä yllätystulijoita. Minusta se on tuttujen kanssa hauskaa. Olen silti "Perheenäidin" kanssa samaa mieltä, ettei se nykyaikana paljon vaadi, jos vaikka pirautta ja kysyy. Jos taas on niin kaukainen, ettei puhelinta löydy kuin tiedustelusta, kannattaa harkita...
Lue kommentti

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti