Surullisena kuuntelen ihmisiä, joiden mielestä vanhemmuus ja lapsen saaminen ovat olleet parasta, mitä heille on tapahtunut. Itse olen miettinyt, onko kaikki kokemani ollut sen arvoista.

Minulla ei koskaan ollut vauvakuumetta, mutta mieheni halusi lapsen. Lapsen saaminen tuntui siinä elämäntilanteessa sopivalta, ja tulinkin helposti raskaaksi. Raskausaika sujui hyvin, mutta äitiysloman aikana aloin ahdistua. Väsyin lapsen hoitoon. Lapsen isä uppoutui töihinsä, enkä saanut häneltä apua. Neuvolassa minulta ei kertaakaan kysytty, kuinka jaksan. Kun lapsi oli pieni, jouduin pariin otteeseen uupumuksen ja masennuksen vuoksi sairauslomalle. Rämmin syvässä suossa yksin.
Parisuhteemme voi huonosti, ja lopulta kävi ilmi, että mies oli vuosien varrella pettänyt useita kertoja. Pettämisiin liittyi sellaisia piirteitä, etten voinut jatkaa avioliittoa. Lapsellemme tuli kaksi kotia.
Nyt lapsellamme on todettu aspergerpiirteitä. Kaverisuhteiden luominen on ollut vaikeaa, ja hän on joutunut koulukiusatuksi. Huoli lapsen pahasta olosta ahdistaa minua ajoittain paljon. Hän suree kavereiden vähyyttä ja sitä, ettei kelpaa joukkoon. Ainut, mitä voin tehdä, on kuunnella häntä ja yrittää tukea.
Apua on haettu perheneuvolasta, lastenneurologilta ja koulupsykologilta. Ainut valopilkku on ihana opettaja, josta olen kiitollinen.
Jos olisin nuorempana nähnyt kristallipallosta, mitä tulevaisuudessa on, olisin päättänyt jäädä lapsettomaksi. Kukaan ei ansaitse sellaista lapsuutta, jota oma lapseni on joutunut elämään. Minä en ole kyennyt parempaa hänelle tarjoamaan.
Särkynyt äiti

Takaisin lukijakirjeisiin pääset TÄSTÄ.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti