Kiitos vanhemmille vahvasta itsetunnosta, joka auttoi selviytymään.

Vammaiset joutuvat jatkuvasti taistelemaan ihmisarvonsa puolesta. Erilaisuus pelottaa ja vieroksuttaa niin sanotusti normaaleja. Eniten erilaisuuden kanssa joutuu kuitenkin kamppailemaan vammainen itse.

Olin vammainen lapsi. Näin aikuisten ilmeet ja kuulin äänenpainot.Tajusin olevani erilainen.

Vammaisen lapsen vanhempien on tietysti vaikea hillitä reaktioitaan, koska hekin olisivat halunneet ’normaalin’ lapsen. Ensimmäinen ratkaiseva tienhaara on se, miten vanhemmat suhtautuvat lapseen ja lasta vieroksuviin ihmisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minun vanhempani antoivat minulle onnekseni rakkautta, joka hyväksyi minut sellaisena kuin olen. Yhtä tärkeää oli, että he kohtelivat minua säälittä ja samalla lailla kuin terveitä sisaruksiani. Koin olevani yksi joukosta, yhtä tärkeä kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vammaisen itsetunto rakentuu lapsuusvuosina. Silloin on löydettävä selviytymiskeinot ja välineet elämään. Koska tulin lapsena kohdelluksi samalla lailla kun sisarukseni, en ajatellut olevani erilainen ennen kuin aloin kulkea kodin ulkopuolella, koulussa ja opiskelemassa. Vahva itsetunto auttoi minua, enkä hyväksynyt muista poikkeavaa kohtelua.

Toki kirpaisi, kun näin ihmisten katseet ja kuulin haavoittavia sanoja. Selvisin niistä ajattelemalla, että minulla on samanlainen ihmisarvo ja oikeus olla olemassa kuin muillakin.

Se ei ole itsestäänselvyys. Monissa maissa ennen ja jossain vielä nykyisinkin jätetään vammaiset lapset heitteille. Heille ei anneta mitään arvoa.

Nyt talouslaman myötä vammaisten tukitoimia puretaan vaivihkaa. On paljon vammaisia, jotka pystyvät elämään itsenäisesti ja tekemään töitä, mutta jotka tarvitsevat vammansa takia apuvälineitä, kuljetusta tai avustajia. Siinäkin on lopulta kyse ihmisarvosta ja oikeudesta elämään, vaikkei ihminen normaaliuden mittaa täyttäisikään.

Jokainen voi myös itse tarkkailla, miten kohtaa vastaan tulevia vammaisia. Väistätkö? Vammaiselle vieroksumaton kohtaaminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Käy kohti

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla