Mitä tehdä, ettei ensimmäisestä lapsenlapsestaan innostunut anoppi ala liikaa järjestää asioita?

Löysin kolme vuotta sitten ihanan miehen. Hän tuntui pettymysten jälkeen oikein taivaan lahjalta. Menimme naimisiin, ja nyt odotan esikoistamme. Kaikki on sujunut hyvin. Ainoa asia, mistä pelkään, että tulee ongelma, on mieheni äiti.

Mieheni on ainoa lapsi. Kun anoppini sai tietää, että odotan lasta, hän oli asiasta innoissaan ja on vielä innostuneempi nyt, kun synnytys lähestyy. Anoppi kaivoi jo monta kuukautta sitten varastoistaan mieheni käyttämiä vauvanvaatteita ja leluja, jotka ovat olleet siististi tallessa. Hän suunnittelee myös kovasti ristiäisiä ja toi meille suvussa kulkeneen lasimaljan sitä varten. Nyt hän on hakenut suvun vanhan puisen kehdon siskonsa vintiltä, ja on tuomassa sitä meille vauvaa varten.   

Anoppini on ihan kiva ihminen. Ymmärrän myös hänen innostustaan, sillä koska mieheni on ainoa lapsi, hän on ainoa, jonka kautta anoppi voi saada lapsenlapsia.  

Olen yrittänyt olla ystävällinen ja monessa kohden olen ajatellut, että olkoon, vaikka olisin itse halunnut toisin. Ne ovat olleet asioita, jotka eivät ole kauhean suuria, ja niissä voin joustaa. Mutta olen alkanut pelätä sitä aikaa, kun vauva on syntynyt. 

Miten osaan rajata elämämme vauvan kanssa meidän maun mukaiseksi? En halua olla tyly, mutta en halua myöskään, että anoppi alkaa järjestellä kotonani liikaa. Ystäväni sanoi, että rajat täytyy vetää nyt, koska myöhemmin on vaikea muuttaa totuttuja tapoja. Mutta missä menee sopiva raja? Ja miten osaan vetää sen, ilman että anoppi loukkaantuu, koska en halua, että hän pahoittaa mielensä?  

Onnellinen odottaja

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laita itsellesi nimimerkki.

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti