Muuten kaikin puolin mukava vävy on aina myöhässä. Pitäisikö asiaan vain yrittää sopeutua?

Tyttäreni avioitui viime kesänä viiden vuoden seurustelun jälkeen. Vävyni on mukava ja avulias kolmekymppinen mies, mutta hänessä on yksi piirre, joka aiheuttaa ongelmia. Hän on aina myöhässä.

Jos olemme sopineet, että nuoripari tulee meille sunnuntailounaalle, heitä ei näy eikä kuulu. Kun soitan lopulta tyttärelleni, hän sanoo ääni piukeana, että ovat kohta lähdössä. Jos vävy tulee perhepäivälliselle tai muuhun yhteiseen menoon muualta kuin kotoa, hän saattaa jättää kokonaan tulematta. Hän ei edes ilmoita mitään, sanoo vain, että tuli suunnitelmanmuutos, kun hänelle lopulta soittaa.

Emännän kannalta on hankalaa, jos yksi vieras viipyy, sillä ruoat jäähtyvät ja menevät pilalle. Myöhästyminen tai kokonaan pois jääminen on myös epäkohteliasta muita vieraita kohtaan. Samaa tapahtuu silloinkin, jos meidät on kutsuttu nuorelleparille kylään. Saattaa olla, että vävy ei ilmaannu paikalle koko iltana, koska on jäänyt kiinni töihin tai kuntosalille tai mihin milloinkin.

Näen, että vävyni krooninen myöhästely ärsyttää tytärtäni, enkä sen vuoksi ole halunnut ottaa asiaa hänen kanssaan puheeksi. En halua heittää suolaa haavaan, sillä uskon että tyttäreni yrittää kyllä pitää aikatauluista kiinni niin paljon kuin hän pystyy asiaan vaikuttamaan. Hän ei ole itse koskaan ollut myöhästelevää sorttia.

En myöskään halua ottaa asiaa puheeksi vävyni kanssa, koska en tahdo, että muuten hyviin väleihimme tulee hankausta. Joku roti tähän kuitenkin pitäisi saada, mutta en tiedä, miten. Vai pitäisikö asian antaa olla ja yrittää vain sopeutua vävyn toistuviin ohareihin?

Ainoan vävyn anoppi

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti