Vanhan äidin kunto huononee, ja hän odottaa apua ruuhkavuosia eläviltä lapsiltaan.

Omapäinen äitimme alkaa käydä vanhaksi. Hänen kuntonsa on heikentynyt nopeasti viimeksi kuluneiden vuosien aikana, mutta hän kieltäytyy muuttamasta kotoaan. Koti on hissittömän vanhan kerrostalon ylimmässä kerroksessa.  

Äiti ei ole vielä motissa asunnossaan. Hyviä päiviä on, ja silloin hän pystyy käymään ulkona ja hoitamaan asioitaan. Ilmeisesti kauppareissuihin menee kuitenkin koko ajan enemmän aikaa ja hän joutuu lepäämään kerrosten välillä. Tyypillistä äidille on, että hän kertoi tyytyväisesti, kuinka naapuri oli tarjoutunut kantamaan hänen kassinsa ylös, mutta äiti vastasi, että ei tarvitse, kyllä minä selviän.  

Nyt äidin tasapaino on alkanut pettää. Usein tavatessamme hänen käsivarsissaan ja säärissään on uusia mustelmia. Kaikista kaatumisistaan hän ei kerro, koska pelkää että alamme taas puhua muuttamisesta. Palvelutaloa hän vihaa jo ajatuksenakin.  

Meitä sisaruksia on kolme, ja asumme kaikki noin tunnin matkan päässä äidiltä. Olemme  vuorotelleet äidin luona käymisissä. Nyt odotamme kauhulla aikaa, jolloin hänen luonaan on käytävä päivittäin tai ehkä useamman kerran päivässä.  

Kauan näin ei voi jatkua, mutta äiti kieltäytyy edes keskustelemasta muutosta lähemmäksi meitä lapsiaan. Minun kotini on minun kotini!  Kuitenkin hän odottaa meidän hoitavan asioitaan. Ostimme viime kesänä kimpassa hänelle siivousfirmasta suursiivouksen ja ikkunanpesun. Äiti loukkaantui sydänjuuriaan myöten ja kielsi siivoojaa tekemästä työtään. Meille hän sanoi, että olisi luullut lasten välittävän omasta äidistään edes sen verran, että olisivat itse huolehtineet hänen siivouksestaan. Äiti ei suostunut ymmärtämään, että kaikilla meillä on omat perheemme, lapset ja kodit hoidettavana.   

Mitä tässä voi tehdä? Jos vanhuksen kunto heikkenee ja kärttyisyys kasvaa tätä vauhtia, edessä on taisteluita.  

Jäljet pelottavat

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti