Muut hoitavat hommat, miniä lepää.
Muut hoitavat hommat, miniä lepää.

Mitä tehdä, kun miniä tulee mökille kuin lomalle?

Joka kesä, kun poikani tulee perheineen mökille, miniäni ei osallistu mihinkään töihin. Minä kaitsen lapset, jotka ovat vielä alle kouluiän. Laitan myös ruuat, tiskaan ja saunotan lapset. Mökkiä on viime vuosina laajennettu, ja poikani ja mieheni aika on mennyt rakennushommissa.
Miten te muut olette saaneet jälkikasvunne perheineen tekemään oman osansa mökin töistä? Olen päättänyt, että tänä kesänä on toinen järjestys. Olen yli kuudenkymmenen ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Mieheni kanssa olemme pohtineet, miten toimisimme tulevana kesänä. Olisiko teillä hyviä vinkkejä?
Äiti ja anoppi

Pirjoliisa vastaa

Oletko pyytänyt miniääsi osallistumaan? Jos et, niin miniäsi on saattanut olettaa, että sinä tykkäät touhuta lasten kanssa ja hoitaa huushollia oman tapasi mukaan. Ehkä hänen omien vanhempiensa mökillä on
perinne, että äiti passaa. Tai hän ajattelee, ettei osaa tehdä asioita oikein eikä tarjoudu auttamaan.
 On hyvä miettiä ennen kesää oman mökin pelisäännöt. Sen jälkeen mökille tuleville sukulaisille ja ystäville kerrotaan ystävällisesti mutta selvästi, että meillä toimitaan näin. Huokaillen ja vihjaillen viesti ei mene perille.
Mitä mieltä sinä olet? Anna neuvosi, jaa kokemuksesi.

Turvaton

Takaisin lukijakirjeisiin pääset TÄSTÄ.

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti