Olemmeko tekemässä paluuta oman käden oikeuden aikaan?

Läntinen maailma elää koston renessanssia. Tavallisessa arjessa kostoa ei paljon näe, mutta dekkareissa ja rikossarjoissa oikeus kostoon on saanut vahvan jalansijan.

Murhaajaa ei saateta edesvastuuseen, vaikka rikostutkija selvittää rikoksen. Hän antaa syyllisen jäädä vapaalle, onhan murhaajalla ollut vääryyttä kärsineenä hyvä syy kostaa. Saa nähdä, kauanko kestää, ennen kuin tämä asenne leviää yhteiskuntaamme.

Edellisen kerran Euroopassa elettiin oman käden oikeuden aikaa ennen kristinuskoa. Kosto oli suvun velvollisuus. Kristinuskon myötä ajattelu muuttui.Tuomio ja rangaistus kuuluvat esivallalle ja kuoleman jälkeen Jumalalle. Yhteiskuntaan saatiin naisrauha ja järjestys, joka on yksittäistä ihmistä ja sukua ylempänä.

Kristinusko korosti myös anteeksiantoa ja armahtamista. Ihmisen tuli saada mahdollisuus aloittaa puhtaalta pohjalta uudelleen. Kuollut ei sellaista voi tehdä.

Katsoja saadaan hyväksymään koston oikeutus elokuvissa, tv-sarjoissa ja dekkareissa kertomalla tarina siitä näkökulmasta, että murhaaja on itse joutunut kärsimään paljon. Oman käden oikeusko on meidän yhteiskuntamme tulevaisuus?

Paluu menneisyyteen

Huom. Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos!