Väläyksiä KK:n 50 vuoden varrelta
Tätä oli KK vuonna 1977:

KK kaivautuu arkiston aarteisiin. Nämä lukijoiden kirjeet on julkaistu Ihmisten kesken -palstalla Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

Ihmisten kesken on Kodin Kuvalehden pitkäikäisimpiä palstoja. Suomalaiset ovat lähettäneet jo vuosikymmenten ajan KK:lle kirjeitä, joissa näkyy ihmisten ja elämän kirjo. 

Nykyään palstalla mietitään esimerkiksi sitä, mitä tehdä kun mummille ei kelpaa mikään tai miten patistaa peräkammarin poikaa elämässä eteenpäin. 

Vaan toisin oli ennen. Vuonna 1977 Ihmisten palstalla vallitsi miesten ja naisten välinen sota. Nimimerkki Matkusteleva mies kaatoi kuraa suomalaisten naisten niskaan – ja siitäkös naislukijat pillastuivat.

Tässä alkuperäinen kirjoitus ja yksi sen vastineista:

Hankitaan vaimo ulkomailta

"KK:ssa numero 9 Lumikki Tammi lainasi SPR:n työntekijän näkökantaa suomalaisista miehistä. Hän on aivan oikeassa, että suomalaiset miehet ovat epäsosiaalisia, omistushaluisia, äreitä, tappeluun halukkaita jne. Syyksi sanotaan suomalaiset naiset. Aivan oikein!

Lisäisin vielä, että useat suomalaiset miehet ovat tyhmiä. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa miesten koulutus- ja sivistystaso on alhaisempi kuin naisten!?

Syy tähänkin on suomalaisten äitien. Suomalaiset äidit eivät kannusta poikiaan opiskelemaan, kuten tyttöjä. Emansipaatiota!? Jokainen tuntee kommentin: "Meidän tytöllä on niin hyvä kielipää, että se menee lukioon..." Perheen pojalle, peruskoulun alimmat tasokurssit valinneelle, suositellaan menoa ammattikouluun. Maalla tämä ero näkyy parhaiten.

Ehkä ainoa tapa parantaa tilannetta on hankkia suomalaiselle miehelle ulkomaalainen vaimo. Näin edes seuraava poikasukupolvi saisi paremmat lähtömahdollisuudet.

Sillä muualla Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella on vielä paljon maita, joissa naisten emansipaatio ei ole edennyt niin pitkälle, että poikia ja miehiä vihattaisiin kuten täällä.

Muissa maissa äidit ja vaimot huolehtivat pojistaan ja miehistään paljon paremmin kuin Suomessa. Asenteet eivät ole yhtä miesvihamielisiä kuin täällä. Päinvastoin. Perheissä on kunnia-asiana, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen.

Olen huomannut em. Asenne-erot tutustuttuani myös ulkomaalaisiin naisiin. Voi meitä suomalaisia miesparkoja! Minkälaisten pirujen kanssa joudumme täällä elämään!

Suomalaisten naisten osuus miesten korkeisiin itsemurhalukuihin ei ole aivan olematon. Sama koskee alhaista elinikää.

Uskottomat ja epäluotettavat suomalaiset tyttöystävät ja vaimot tekevät suomalaisista miehistä aggressiivisia ja epäluotettavia. Jokainen, jolla on ollut tilaisuus vertailuihin tietää, että suomalainen nainen on Euroopan uskottomin."

Matkusteleva mies

 

Kuulehan matkusteleva mies,

panttaisin kihlasormuksenikin, jos vain voisin saada sinut kosketusetäisyydelle, repiäkseni silmät päästäsi! Että tuollaista tekstiä pitää lukea vielä A.D. 1977. Olen koettanut etsiä motiivia mokomalle sepustukselle ja pikkuhiljaa alan epäillä älykkyysosamäärääsi.

1. Suomalainen mies ei ole tyhmä (sinun kaltaisiasi lukuun ottamatta) siksi, että hänen koulutustasonsa olisi naisten vastaavaa alhaisempi. Oppiarvot ja järkevyys eivät aina käy käsi kädessä.

2. Isät eivät lotkauta korvaansakaan lastensa kasvatuskysymyksille, mutta jos jokin menee vikaan, heidän onkin helppo pestä kätensä kaikesta vastuusta. Vaativasta ja vastuunalaisesta työstään äiti saa haukkumiset palkaksi. Missä on isä, kun murrosikäinen poika pitäisi saada ymmärtämään, että hän voi mainiosti mennä lukioon?

3. Suomessa ei ole naisasialiikettä nimeksikään, joten nousua miehiä ja poikia vastaan ei ole koskaan tapahtunut. Se, että suomalainen nainen ei kumarra miestä ei ole miesten vihaamista. Me suomalaiset naiset haluamme olla yhdenvertaisia miestemme ja poikiemme kanssa, jotta voisimme rakastaa heitä vertaisinamme.

4. Sanot, että ulkomailla perheissä on kunnia-asia, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Koska olet läpinäkyvä kuin vanha koiden syömä karvalakki, sivulauseesi pitäisi kuulua: että POJAT saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Mielestäsi maat, joissa tyttöjen koulutus katsotaan turhaksi, ovat Suomea parempia.

5. Asenne-eroista et muutaman yön perusteella tiedä mitään. Tietysti puputytöt ja muut sellaiset pitävät miestä hyvänä – ikään, vyötärönseutuun ja kansallisuuteen katsomatta. Sinulla olisi ahtaat paikat, jos olisit naimisissa vaikka tulisen ja sisukkaan espanjattaren kanssa. Siinä olisi huolenpito kaukana ja vasta silloin tietäisit, ”minkälaisen pirun kanssa joudutkaan täällä elämään”.

Yksi suomalainen sarvipää

Lukijoiden kirjeet on julkaistu Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti