KK kaivautuu arkiston aarteisiin. Nämä lukijoiden kirjeet on julkaistu Ihmisten kesken -palstalla Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

Ihmisten kesken on Kodin Kuvalehden pitkäikäisimpiä palstoja. Suomalaiset ovat lähettäneet jo vuosikymmenten ajan KK:lle kirjeitä, joissa näkyy ihmisten ja elämän kirjo. 

Nykyään palstalla mietitään esimerkiksi sitä, mitä tehdä kun mummille ei kelpaa mikään tai miten patistaa peräkammarin poikaa elämässä eteenpäin. 

Vaan toisin oli ennen. Vuonna 1977 Ihmisten palstalla vallitsi miesten ja naisten välinen sota. Nimimerkki Matkusteleva mies kaatoi kuraa suomalaisten naisten niskaan – ja siitäkös naislukijat pillastuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä alkuperäinen kirjoitus ja yksi sen vastineista:

Hankitaan vaimo ulkomailta

"KK:ssa numero 9 Lumikki Tammi lainasi SPR:n työntekijän näkökantaa suomalaisista miehistä. Hän on aivan oikeassa, että suomalaiset miehet ovat epäsosiaalisia, omistushaluisia, äreitä, tappeluun halukkaita jne. Syyksi sanotaan suomalaiset naiset. Aivan oikein!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäisin vielä, että useat suomalaiset miehet ovat tyhmiä. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa miesten koulutus- ja sivistystaso on alhaisempi kuin naisten!?

Syy tähänkin on suomalaisten äitien. Suomalaiset äidit eivät kannusta poikiaan opiskelemaan, kuten tyttöjä. Emansipaatiota!? Jokainen tuntee kommentin: "Meidän tytöllä on niin hyvä kielipää, että se menee lukioon..." Perheen pojalle, peruskoulun alimmat tasokurssit valinneelle, suositellaan menoa ammattikouluun. Maalla tämä ero näkyy parhaiten.

Ehkä ainoa tapa parantaa tilannetta on hankkia suomalaiselle miehelle ulkomaalainen vaimo. Näin edes seuraava poikasukupolvi saisi paremmat lähtömahdollisuudet.

Sillä muualla Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella on vielä paljon maita, joissa naisten emansipaatio ei ole edennyt niin pitkälle, että poikia ja miehiä vihattaisiin kuten täällä.

Muissa maissa äidit ja vaimot huolehtivat pojistaan ja miehistään paljon paremmin kuin Suomessa. Asenteet eivät ole yhtä miesvihamielisiä kuin täällä. Päinvastoin. Perheissä on kunnia-asiana, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen.

Olen huomannut em. Asenne-erot tutustuttuani myös ulkomaalaisiin naisiin. Voi meitä suomalaisia miesparkoja! Minkälaisten pirujen kanssa joudumme täällä elämään!

Suomalaisten naisten osuus miesten korkeisiin itsemurhalukuihin ei ole aivan olematon. Sama koskee alhaista elinikää.

Uskottomat ja epäluotettavat suomalaiset tyttöystävät ja vaimot tekevät suomalaisista miehistä aggressiivisia ja epäluotettavia. Jokainen, jolla on ollut tilaisuus vertailuihin tietää, että suomalainen nainen on Euroopan uskottomin."

Matkusteleva mies

 

Kuulehan matkusteleva mies,

panttaisin kihlasormuksenikin, jos vain voisin saada sinut kosketusetäisyydelle, repiäkseni silmät päästäsi! Että tuollaista tekstiä pitää lukea vielä A.D. 1977. Olen koettanut etsiä motiivia mokomalle sepustukselle ja pikkuhiljaa alan epäillä älykkyysosamäärääsi.

1. Suomalainen mies ei ole tyhmä (sinun kaltaisiasi lukuun ottamatta) siksi, että hänen koulutustasonsa olisi naisten vastaavaa alhaisempi. Oppiarvot ja järkevyys eivät aina käy käsi kädessä.

2. Isät eivät lotkauta korvaansakaan lastensa kasvatuskysymyksille, mutta jos jokin menee vikaan, heidän onkin helppo pestä kätensä kaikesta vastuusta. Vaativasta ja vastuunalaisesta työstään äiti saa haukkumiset palkaksi. Missä on isä, kun murrosikäinen poika pitäisi saada ymmärtämään, että hän voi mainiosti mennä lukioon?

3. Suomessa ei ole naisasialiikettä nimeksikään, joten nousua miehiä ja poikia vastaan ei ole koskaan tapahtunut. Se, että suomalainen nainen ei kumarra miestä ei ole miesten vihaamista. Me suomalaiset naiset haluamme olla yhdenvertaisia miestemme ja poikiemme kanssa, jotta voisimme rakastaa heitä vertaisinamme.

4. Sanot, että ulkomailla perheissä on kunnia-asia, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Koska olet läpinäkyvä kuin vanha koiden syömä karvalakki, sivulauseesi pitäisi kuulua: että POJAT saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Mielestäsi maat, joissa tyttöjen koulutus katsotaan turhaksi, ovat Suomea parempia.

5. Asenne-eroista et muutaman yön perusteella tiedä mitään. Tietysti puputytöt ja muut sellaiset pitävät miestä hyvänä – ikään, vyötärönseutuun ja kansallisuuteen katsomatta. Sinulla olisi ahtaat paikat, jos olisit naimisissa vaikka tulisen ja sisukkaan espanjattaren kanssa. Siinä olisi huolenpito kaukana ja vasta silloin tietäisit, ”minkälaisen pirun kanssa joudutkaan täällä elämään”.

Yksi suomalainen sarvipää

Lukijoiden kirjeet on julkaistu Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla