Äiti on huolissaan tyttärensä suunnitelmista.

Tyttäreni on rakastunut toisesta kulttuurista olevaan mieheen ja suunnittelee avioitumista hänen kanssaan. Mies on parikymppistä tytärtäni huomattavasti vanhempi. Hän on vilkas, kohtelias ja avoin.

Tyttäreni elää nyt toista vuotta miehen kotimaassa, tekee töitä ja asuu yhteistä kotia. Suren tietysti sitä, että rakas lapseni asuu niin kaukana, mutta lisäksi olen huolestunut. Mies, joka on länsimainen tavoiltaan, toivoo tyttäreni kääntyvän muslimiksi. Hän ei kuulemma painosta, mutta "ilahtuisi siitä".

Tyttäreni arvelee voivansa kääntyä muslimiksi ”miehen mieliksi”. Hän tuumii, että tapakristitty voi yhtä hyvin olla tapamuslimi. Tyttäreni on jo käynyt imaamin juttusilla.

Vaikka en ole erityisen uskonnollinen, koen miehen toiveen osin tölväisyksi omaa taustaamme kohtaan. Entä jos me puolestamme toivoisimme miehen kääntyvän kristityksi? Myös tyttäreni isä on äärimmäisen huolissaan.

Olen tavannut miehen vanhemmat. Äiti kulkee väljissä vaatteissa huivi päässä ja vaikuttaa voimakastahtoiselta. Panin merkille, että tyttären miesystävä kohteli vanhempiaan kunnioittavasti.

Tyttäreni elää nyt miehensä kulttuurin keskellä. Rakastunut nuori nainen uskoo miehen vilpittömyyteen ja suhteen kestävyyteen. Me vanhemmat osaamme miettiä, mitä on edessä, jos rakkauteen tulee ryppy. Jos tyttäreni kääntyy muslimiksi ja he menevät naimisin ja heille tulee yhteisiä lapsia, lapset ovat miehen omaisuutta. Myös tyttäreni omaisuus kuuluu maan lakien mukaan miehelle ja tämän suvulle, jos he avioituvat.

Kun esitimme huolemme tyttärellemme, hän otti pultit. Hänen miesystävänsä kanssa emme ole asiasta vielä puhuneet.

Meistä olisi parasta, että kumpikin säilyttäisi oman uskontonsa, ja he solmisivat siviililiiton Suomessa tai jatkaisivat avoliitossa. Jos liitto syystä tai toisesta kariutuisi, tyttärelläni olisi oikeus matkustaa lasten kanssa pois ja säilyttää oikeutensa nykyiseen ja tulevaan omaisuuteensa.

Onko kenelläkään kokemuksia tai vinkkiä tällaisesta tilanteesta? Mitä voimme tehdä?

Kulttuurien kirjossa

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti

Pala kerrallaan tehty peruskoulu-uudistus ei toimi kokonaisuutena.

Meneillään olevaa suurta peruskoulun muutosta on viety eteenpäin pala kerrallaan kuin salaa. Ei siinä mitään, jos pirstaleinen uudistus toimisi kokonaisuutena, mutta se ei toimi.

Yksi esimerkki on paljon puhuttu poikien putoaminen kyydistä. Osa pojista ei opi enää edes lukemaan kunnolla, ja he ovat sen takia vaarassa jäädä sivuun yhteiskunnasta.

Uuden opetussuunnitelman mukaisesti lapsia kannustetaan itseoppimiseen ryhmissä. Kukaan ei kuitenkaan ehdi kunnolla valvoa ryhmien tekemisiä, ja niinpä kiltit tytöt usein tekevät kaikkien tehtävät. Kuinka oppivat ne, joiden ei tarvitse itse tehdä tehtäviä?

Samaan aikaan kouluarvostelua on uudistettu niin, etteivät opettajat osaa enää tarkasti sanoa, mitä ryhmissä toisiaan opettaneet koululaiset ovat oppineet ja mitä eivät. Vanhemmilla ei ole enää harmainta aavistusta, miten lapsilla menee koulussa.

Jonkun pitäisi ottaa kouluuudistuksessa kokonaisuus haltuun ja laittaa asiat kuntoon ennen kuin on myöhäistä. Putoamme jo Pisa-tilastoissa.

Peruskoululaisen vanhempi

Vierailija

Lukijan kirje: Koulu-uudistus menee metsään

Koulu-uudistuksen taustalla on ajatus tulevaisuuden ihmisen niistä taidoista, jotka auttavat häntä selviytymään yhteiskunnan vastuullisena ja aktiivisena jäsenenä. Taidot ovat monipuolisia ja niiden perusta on mietitty lähestulkoon kaiken kattavaksi. Kun uudistuneen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet kahlaa läpi, innostuu huomaamattaan kaikesta siitä innovatiivisuudesta, mitä siihen sisältyy. Käytännössä koulun arki ei ilmeisesti toimikaan täysin ideaaliset kaikkien noiden ihanteiden...
Lue kommentti