Äiti on huolissaan tyttärensä suunnitelmista.

Tyttäreni on rakastunut toisesta kulttuurista olevaan mieheen ja suunnittelee avioitumista hänen kanssaan. Mies on parikymppistä tytärtäni huomattavasti vanhempi. Hän on vilkas, kohtelias ja avoin.

Tyttäreni elää nyt toista vuotta miehen kotimaassa, tekee töitä ja asuu yhteistä kotia. Suren tietysti sitä, että rakas lapseni asuu niin kaukana, mutta lisäksi olen huolestunut. Mies, joka on länsimainen tavoiltaan, toivoo tyttäreni kääntyvän muslimiksi. Hän ei kuulemma painosta, mutta "ilahtuisi siitä".

Tyttäreni arvelee voivansa kääntyä muslimiksi ”miehen mieliksi”. Hän tuumii, että tapakristitty voi yhtä hyvin olla tapamuslimi. Tyttäreni on jo käynyt imaamin juttusilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka en ole erityisen uskonnollinen, koen miehen toiveen osin tölväisyksi omaa taustaamme kohtaan. Entä jos me puolestamme toivoisimme miehen kääntyvän kristityksi? Myös tyttäreni isä on äärimmäisen huolissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen tavannut miehen vanhemmat. Äiti kulkee väljissä vaatteissa huivi päässä ja vaikuttaa voimakastahtoiselta. Panin merkille, että tyttären miesystävä kohteli vanhempiaan kunnioittavasti.

Tyttäreni elää nyt miehensä kulttuurin keskellä. Rakastunut nuori nainen uskoo miehen vilpittömyyteen ja suhteen kestävyyteen. Me vanhemmat osaamme miettiä, mitä on edessä, jos rakkauteen tulee ryppy. Jos tyttäreni kääntyy muslimiksi ja he menevät naimisin ja heille tulee yhteisiä lapsia, lapset ovat miehen omaisuutta. Myös tyttäreni omaisuus kuuluu maan lakien mukaan miehelle ja tämän suvulle, jos he avioituvat.

Kun esitimme huolemme tyttärellemme, hän otti pultit. Hänen miesystävänsä kanssa emme ole asiasta vielä puhuneet.

Meistä olisi parasta, että kumpikin säilyttäisi oman uskontonsa, ja he solmisivat siviililiiton Suomessa tai jatkaisivat avoliitossa. Jos liitto syystä tai toisesta kariutuisi, tyttärelläni olisi oikeus matkustaa lasten kanssa pois ja säilyttää oikeutensa nykyiseen ja tulevaan omaisuuteensa.

Onko kenelläkään kokemuksia tai vinkkiä tällaisesta tilanteesta? Mitä voimme tehdä?

Kulttuurien kirjossa

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla