Jaa onnistumisen ilo muiden kanssa!

Lataa tänne kuvia tekemistäsi käsitöistä. Kerro myös jotain käsityöstäsi ja sen tekemisestä. Voit myös kehua ja kommentoida muiden luomuksia.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Luulisi, että kokemuksen myötä osaisin löysätä vaatimustasoani, mutta ei. Mitä useampi lapsi, sen enemmän kamppailen perfektionismin ja burnoutin kanssa.

Perheessämme on 5-kuinen vauva, päiväkoti-ikäinen ja ekaluokkalainen. Luulisi, että kokemuksen ja iän myötä osaisin löysätä vaatimustasoani, mutta ei. Mitä useampi lapsi, sen enemmän kamppailen perfektionismin ja burnoutin kanssa.

En tiedä, mistä se kumpuaa. Lapsuudenkodissani ei vaadittu mitään huippusuorituksia. Vaatimukset nousevat minusta itsestäni, mutta en ole saanut kiinni, mistä.

Haluan olla hyvä äiti, pullantuoksuinen ja lasten kanssa askarteleva, mutta liian usein leivonta- ja askartelutuokiot päättyvät siihen, että kaikki huutavat ja minä koen taas epäonnistuneeni.

Yritän myös pitää huolta kunnostani ja ulkonäöstäni. Kodin kanssa osaan löysätä, imuroin, kun ehdin, mutta se on suunnilleen ainoa, mistä osaa olla ottamatta stressiä.

Olen äitiyslomalla, mutta se ei ole vähentänyt kiirettä. Yksi syy on varmaan väsymys. Vauva on hyväuninen, mutta kun lapset on saatu nukkumaan, haluan viettää aikaa mieheni kanssa, vaikka tiedän, että aamulla on noustava aikaisin.

Olen kokenut muutaman paniikkihäiriön tapaisen kohtauksen, viimeksi ostoskeskuksessa, joka oli täynnä ihmisiä. Sydämeni alkoi hakata ja tuntui, etten saa henkeä. Mitä tässä voi tehdä?

Vilijonkan sukua

Luovuta niin saat

Lukijan kirje: Uuvutan itseni vaatimuksilla

Olet riittävän hyvä Vilijonkan sukua. Kaikkeen pätee vanha viisaus norsun syömisestä: pala kerrallaan. Niin se on elämäkin makusteltava. Nouseeko perfektionismisi ja sen kautta burn-outtisi siitä, että katselet ja tavoittelet elämää suurina ja ehyinä kokonaisuuksina? Siihen et pysty. Ei kukaan pysty. Vasta kun käännät katseesi tähän hetkeen ja päivän askareisiin ja unohdat elämäsi suuret linjat, olet ne jo saavuttanut. Ehyt ja täydellinen on ideaali. Ideaali on teoriaa eikä sellaista kukaan...
Lue kommentti
Rubiini

Lukijan kirje: Uuvutan itseni vaatimuksilla

Odotukset. Tunnista kuka asettaa sulle odotuksia vai asetatko niitä itse. Kannattaa lähteä tärkeimmistä asioista eli itsestäsi, lapsista ja perheestä. Parhaat voimavarat saat läheisyydestä ja läsnäolosta perheessä. Onhan tutkittukin, ettei lasten odotukset ole suurensuuria, kunhan saa touhuta perheen kanssa. Äidiltä ei odoteta mitään 24/7 riittävyyttä joka suuntaan. Karsi turhat tempaukset, anna aikaa oleilulle. Laiskottelu paitsi antaa voimia, lisää huumorintajua ja hyväntuulisuutta ja...
Lue kommentti

Jos ihminen keskittyy koko ajan ajattelemaan, miten huono hän on, tuskin hän mitään uutta oppiikaan.

”Ystäväpiirissäni on muutama ihminen, joka vähättelee itseään koko ajan. Sen kuunteleminen käy ajan mittaan raskaaksi. Vaikka olen yrittänyt tukea heidän itsetuntoaan ja korostaa heidän hyviä puoliaan, sillä ei tunnu olevan vaikutusta. Aina uudestaan ystäväni sortuvat sanomaan, että en minä kuitenkaan osaa.

Tottahan se on. Jos ihminen keskittyy koko ajan ajattelemaan, miten huono hän on, tuskin hän mitään uutta oppiikaan.

En muista, että olisin missään muualla maailmassa törmännyt samanlaiseen vähättelyyn. Päin vastoin, jos ranskalaisella, venäläisellä tai amerikkalaisella on edes pieni haju jostakin, hän on mielestään alan ekspertti.

Mitä minun pitäisi tehdä, sillä olen väsynyt kuuntelemaan valitusta ja vähättelyä? Pitäisikö minun todeta ystävilleni, että niinpä oletkin nolla, kas kun en aikaisemmin huomannut, turha sinun on mitään edes yrittää!”

Toivoton

Empatiaa kiitos

Lukijan kirje: Itsensä vähättely on rasittavaa

On ollut helppo elämä, jos mielletään alemmuudentunto automaattisesti huomion kerjäämiseksi. Voi kuitenkin olla, että ihmisellä on ihan reilusti vain heikko itsetunto. Empatiakyvyn puutetta on kykenemättömyys ymmärtää toisten erilaisia tilanteita. Ihmisillä on erilaisia puutteita ja elämä helpottuu, jos ei takerru toisten puutteisiin, vaan hyväksyy ihmiset omina itsenään. Jos ei pysty sietämään toisen puutteellista käytöstä, joka ei ole millään tavalla loukkaavaa tai inhottavaa, niin kannattaa...
Lue kommentti