Täältä löydät vastaukset useimpiin lukijoiden blogeja koskeviin kysymyksiin. Artikkeli täydentyy jatkuvasti.

Rajoittaako KK jotenkin lukijoiden blogien aihepiirejä?

Ei, mutta rasistiset tai muuta vihapuhetta sisältävät blogit saavat häädön. Jos havaitset tällaista aineistoa, kerro siitä tässä. KK haluaa olla rakentavan keskustelun areena. 

Miten siirrän vanhan blogini KK:n alustalle?

Valitettavasti se täytyy toistaiseksi tehdä käsin kopioimalla jokainen artikkeli.  Jos vanhassa blogissasi on paljon materiaalia, kannattaa ehkä vain laittaa uuteen blogiin linkki vanhaan.

Olen luonut blogin, mutta sitä ei näe etusivun Blogiyhteisö-listauksessa. Miksi ei?

Listauksessa näkyvät vain ne bloggaajat, jotka ovat ladanneet itselleen profiilikuvan. Muista siis lisätä se profiiliisi.

Saitti tökkii, enkä näe kaikkia kuvia. Mistä on kyse?

Kokeile vaihtaa selainta. Chrome, Firefox ja Safari toimivat hyvin, mutta IE-selaimen vanhat versiot kiukuttelevat joskus.

Miten pääkuva lisätään postaukseen?

Klikkaa Media-kentästä turkoosia Selaa-nappulaa.

Ruudulle avautuu Tiedoston nimi -kenttä. Raahaa kuvatiedosto siihen tai lataa se Lisää tiedostoja -nappulasta. 

Paina lopuksi Seuraava-nappulaa.

Valmis!

Miten kuva lisätään tekstin joukkoon?

Kuten yllä, mutta aloita klikkaamalla Sisältö-ruudun ylälaidassa olevaa maisemakuvaa.

Iik! Kuvat ovat valtavia. Miten saan niitä pienennettyä?

Mitään varsinaista syytä kuvan koon muuttamiseen ei ole, sillä KK:n saitti on responsiivinen. Se tarkoittaa, että pöytäkoneen näytöllä jättimäiseltä näyttävä kuva skaalautuu automaattisesti kännykän näytön kokoiseksi. Yleisimmin saittia luetaan mobiilista eli puhelimella tai tabletilla. Se, miltä blogisi näyttää puhelimessa, on siis tärkeämpi kuin se, miltä se näyttää tietokoneen ruudulla.

Jos kuitenkin haluat muuttaa kuvan kokoa, se on mahdollista (tämä ei vielä koske pääkuvaa vaan tekstin joukossa olevia kuvia). Toimi näin.

  1. Lisää kuva postaukseen.
  2. Klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä. Eteesi avautuu valikko. Valitse siitä Image Properties.
  3. Eteesi avautuu Image Properties -työkalulaatikko (kuvaliite blogikuva-2). Muuta kuvan leveyttä (Width) tai korkeutta (Height) tai molempia. Jos haluat säilyttää alkuperäisen kuvan mittasuhteet, klikkaa lukon kuvaa (sen pitää olla kiinni, jotta mittasuhteet eivät muutu) ja muuta vain joko leveyttä tai korkeutta.
  4. Paina OK.

Miten teen kuvaani kuvatekstin?

Avaa Image Properties -työkalulaatikko kuten yllä neuvotaan. Kirjoita kuvateksti Alternative Text -kohtaan. Paina OK.

Kuvateksti ei näy postauksessa ennen kuin olet julkaissut sen,  mutta voit milloin tahansa muokata sitä. Avaat vain Image Properties -laatikon ja naputat. Muista tallentaa!

En halua postauksiini kuvia. Onko niitä pakko laittaa?

Ei.  Ellet halua postaukseesi kuvaa, postausten listassa näkyy tekstin alku. Voit myös lisätä kuvan, joka näkyy vain listauksessa, mutta ei  itse postauksessa. Lisää pääkuva kuten yllä neuvotaan ja ruksaa sen jälkeen kohta Piilota pääkuva bloginäkymässä. Silloin pääkuva näkyy vain listauksessa.

Olen liittänyt blogiini kuvan, mutta se ei näy blogilistauksessa. Miksi ei? 

Todennäköisesti olet lisännyt sen tekstikenttään. Lisää pääkuva Media-kentästä (merkitty alakuvassa keltaisella). Silloin se tulee näkyviin blogilistauksissa.

Muut kuvat voit sijoittaa tekstin joukkoon. Huom! Älä raahaa niitä, vaikka se jollakin selaimilla onnistuukin. Varmimmin kuvan lisäys onnistuu ylärivin kuvakkeesta (merkitty alakuvassa keltaisella).

Olen lisännyt postaukseeni kuvan, mutta se ei näy postauksessa. Miksi?

Olet todennäköisesti ruksannut kohda Piilota pääkuva bloginäkymässä (katso edellinen vastaus). Silloin kuva ei näy postauksessa vaan vain blogilistauksessa. Ota ruksi pois ja talleta postaus. Nyt kuvan pitäisi näkyä.

Lisäsin postaukseen monta kuvaa, mutta niistä näkyy vain yksi. Missä vika?

Olet todennäköisesti lisännyt ne kaikki pääkuvan paikalle. Silloin niistä muodostuu kuvakaruselli (katso esimerkki tästä). Kuvakaruselli voi olla kiva elementti, joten ongelmaa ei välttämättä ole.

Jos kuitenkin haluat, että kuvat ovat tekstin seassa ja alekkain, lisää vain yksi kuva pääkuvaksi Media-laatikosta ja loput yllä olevan ohjeen mukaan.

Löysin netistä tosi hyvän kuvan, joka sopisi postaukseeni täydellisesti. Voinko käyttää sitä?

Et ilman kuvan ottajan lupaa etkä lähdettä mainitsematta. Varminta on käyttää vain omia kuvia. Välttämättä postaus ei tarvitse kuvaa lainkaan. Katso ohje yllä.

Miten sijoitan postaukseeni videon?

Lataa videosi ensin YouTubeen. Klikkaa sitten videon alla näkyvää Jaa-toimintoa ja valitse sitten Upota. Kopioi siitä pitkä embed-koodi (kuvassa keltaisella).

Mene sitten postaukseesi siihen kohtaan, mihin haluat videon sijoittaa, ja klikkaa tekstilaatikon yläpalkissa olevaa filminpätkän näköistä ikonia (Embed Media). Eteesi avautuu laatikko. Sijoita YouTubesta kopioimasi koodi siihen ja paina OK. Valmis! (Kuvasta näet sekä latauskohdat että sen, miltä upotettu video näyttää.)

Muista, että videoita koskevat samat tekijänoikeussäännöt kuin kuviakin.

Mikseivät lukijat kommentoi?

Ethän ole ruksannut blogia luodessasi käyttöön toimintoa Esimoderointi päällä ja sitten unohtanut käydä hyväksymässä kommentit? Tarkista asia blogin asetuksista.

Lähtökohtaisesti kannattaa sallia kommentointi. Jos saat asiatonta palautetta, voit aina käydä laittamassa esimoderoinnin päälle.

Sekin kannattaa muistaa, että vain hyvin pieni osa (joidenkin arvioiden mukaan alle prosentti) lukijoista kommentoi. Älä siis masennu, vaikkei kommentteja tulisi. Se ei tarkoita, ettei blogiasi lueta.

Kirjoitin blogipostauksen ja tallensin sen, mutta se hävisi taivaan tuuliin. Mistä voin etsiä sitä?

Profiilikuvasi alla on lista toimenpiteistä (katso kuva alla). Valitse Blogikirjoitukset ja saat näkyviin listan kaikista postauksistasi ja pääset muokkaamaan niitä.

Ellei postaus löydy sieltä, olet todennäköisesti sittenkin unohtanut tallentaa sen.

Julkaisin postauksen, jota nyt kadun. Mitä teen?

Virheet kannattaa aina korjata! Etsi postaus Blogikirjoitukset-valikosta ja muokaa sitä. On hyvän tavan mukaista kertoa muokkauksesta postauksen lopussa. 

Jos haluat kokonaan poistaa postauksen, valitse taas Blogikirjoitukset, avaa postaus ja valitse oikeasta alanurkasta löytyvä Poista-toiminto. Poistoa ei voi perua, joten olethan varma asiastasi!

Miten saan itselleni viestin blogiini tulleista kommenteista?

Saat siitä automaattisesti meilin sähköpostiosoitteeseen, jota käytit rekisteröityessäsi. Kommentit (ja postauksesi) kertyvät myös Oma käyttäjätilini -sivulle (löydät sen ihmisen pään näköistä ikonia klikkamalla).

Oho! Blogiini on kertynyt miljoona tagia, mikä näyttää hölmöltä. Miten saan niitä harvennettua?

Ikävä kyllä vain poistamalla niitä yhdestä postauksesta kerrallaan. Sori!

Yritän jakaa postaustani Facebookissa, mutta saan tulokseksi vain tekstin, jonka mukaan "sivu on salainen, poistettu tai vain tietyn ryhmän käytössä."

Joskus linkki pitää ikävä kyllä niin sanotusti puhdistaa. Se tapahtuu näin: Kopioi linkki tänne (toimii FB:ssä, joten sinun pitää olla kirjautuneena sinne), paina Fetch new scrape information ja kopioi linkki sen jälkeen saitille.

Muutin mieltäni enkä haluakaan pitää blogia. Miten saan luomani blogin poistettua?

Luodun blogin voi poistaa vain ylläpito. Lähetä viesti toimitukselle tästä

Mistä näen blogini kävijämäärät?

Suuntaa-antavan tiedon kävijöistä saat Blogikirjoitukset-listasta, jossa jokaisen kirjoituksen kohdalla on Katseluita-luku, joka kertoo postauksen lukijamäärän.  Mittari ei valitettavasti ole ihan reaaliaikainen. Lukemaan kertyvät postauksen sivulataukset 12 viimeksi kuluneen kuukauden ajalta (tai siitä lähtien, kun postaus on julkaistu, jos se on uudempi).

Näen postaukseni, mutta muut eivät. Mistä on kyse?

Onko postauksen pohja vaaleanpunainen? Se tarkoittaa, että olet tallentanut postauksen, mutta unohtanut julkaista sen. Käy Julkaisutiedoissa ruksimassa postaus julkaistuksi. Muista tallentaa lopuksi! 

Mikä ero on Tallenna ja jatka- ja Tallenna-nappuloilla?

Käytä Tallenna ja jatka -vaihtoehtoa silloin, kun haluat vain tehdä välitallennuksen ja jatkaa postauksen muokkaamista. Kun valitset Tallenna-vaihtoehdon, näet miltä postaus näyttää.

Miten ajastan postauksen?

Mene Ajastusvaihtoehdot-valikkoon, valitse sieltä haluamasi päivä ja aika ja tallenna. 

Voinko perustaa blogilleni oman Facebook-ryhmän?

Tietysti! Se on jopa suositeltavaa. Jaa postauksiasi myös omassa Facebookissasi. Mitä useampi saa tiedon blogistasi, sitä enemmän lukijoita saat.

Miten saan postauksiani esille Kodin Kuvalehden Facebook-ryhmässä?

Tekemällä hyvää sisältöä. Toimitus seuraa blogiyhteisöä aktiivisesti ja valitsee postaukset, joita promoamme Facebookissa.

Lue myös tämä:

Näin perustat blogin!

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään alla tai lähetä sähköpostia.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti