Suomalainen kuluttaja on liian kiltti. Huonosta ruuasta täytyy valittaa, sanoo Eviran johtaja Jaana Husu-Kallio.

Jaana Husu-Kallio on ylpeä suomalaisesta ruuasta, mutta huolissaan tavasta, jolla ruoka nautitaan.

- Perheiden yhteisistä aterioista tulisi pitää kiinni. Ulkomailla on ihana katsoa, kun perheet tulevat monen sukupolven voimin viikonloppuisin ravintoloihin nauttimaan ruuista ja seurustelemaan. Monet murheetkin ratkeavat yhteisen aterian äärellä. Meillä liian monet syövät yksin, niin nuoret kuin vanhuksetkin.

– Toivoisin, ettei oma vanhuuteni kuluisi niin, että minulle kiidätetään päivittäin oven taakse valmiiksi pakattu einesateria, jonka lämmotän ja hotkaisen omissa oloissani ilman juttukaveria.

Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) pääjohtaja Jaana Husu-Kallion toinen huolenaihe liittyy tuotantoeläimiin.

Piittaamattomuus eläimiä kohtaan on tehnyt hänet aina vihaiseksi, ja tekee edelleen.

– Myös tuotantoeläin ansaitsee elämisen arvoisen elämän loppuun asti. En väsy puhumaan tämän asian puolesta. Vaikka en saanut eläinkuljetusasetusta ihan siihen muotoon kuin olisin halunnut, sainpahan sen ainakin paremmaksi.

Mutta ei Jaana Husu-Kallion elämä pelkkää huolta ole. Uuden Kodin Kuvalehden laajassa henkilöhaastattelussa hän kertoo mm. rakkaudesta luomuruokaan, maailman parhaasta aviomiehestä ja punaisesta Porschesta.

Teksti Lotta Ehrnrooth, kuvat Karoliina Paatos