Joulukuussa riisipuuropäivä voi olla vaikka joka päivä.
Joulukuussa riisipuuropäivä voi olla vaikka joka päivä.

Riisipuuron huippusesonki alkaa pian, mutta lempeän pehmeää puuroa kelpaa syödä jo nyt – ja miksei vaikka vuoden ympäri.

Pikkuhiljaa tekee mieli keittää mieltä hellivää riisipuuroa. Parasta on hitaasti kypsynyt pehmeän kermaiseksi hautunut puuro. Pahinta on pohjaanpalanut puuro, jota ei saa irti kattilanpohjasta.

Riisipuuro toivoo hitaita ja lempeitä otteita.

Näillä vinkeillä valmistat riisipuuron niin, ettei se pala joka kerta pohjaan. Ennen kuin aloitat, muista maltti! Riisipuuron keittelyssä ei oikoteitä eikä pikaversiota tunneta.

Näin keität täydellisen riisipuuron

1. Täysmaito tekee puurosta täyteläistä

Keitä riisipuuro mielellään täysmaitoon tai vähintään kevytmaitoon, jotta saat puurosta mahdollisimman täyteläistä. Rasvattomasta maidosta tehty puuro on harmaata, ja se myös palaa pohjaan herkemmin. Laktoositon maitojuoma on parempi valinta kuin vähälaktoosinen maito, joka kärähtää pohjaan herkästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kattilalla on väliä

Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Puuron voi keittää myös haudekattilassa tai -padassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kiehauta ensin vettä

Kiehauta kattilassa ensin pari desiä vettä, jotta maidon valkuaisaineet eivät heti alussa pala pohjaan. Hyvä kikka on myös laittaa kattilan pohjalle nokare voita sulamaan ennen veden lisäämistä. Voi voitelee kattilan pohjan eikä puuro pala kiinni niin helposti.

Kiehauta vesitilkka ja esilämmitä maito. Myös voinokare estää puuron pohjaan palamista.

4. Imeytä vesi riiseihin

Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua viitisen minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisää maito vasta sitten vähitellen pienissä erissä. Varmista, että puuro pysyy koko ajan kiehuvana – tässä auttaa maidon esilämmitys mikrossa.

5. Käytä puulastaa

Anna puuron kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan puulastalla pohjasta sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Lasta osuu puuhaarukkaa ja vispilää paremmin kattilan pohjaan.

6. Hauduta kypsäksi

Peitä kattila kannella ja miedonna lämpöä. Anna hautua kypsäksi noin 45 minuuttia. Hämmennä välillä.

7. Mausta vasta kypsänä

Lisää suola kypsään puuroon ja sekoita. Puuron voi maustaa lisäksi voilla.

Vinkki! Jos puuro tuntuu palaneen pohjaan, älä raavi kattilan pohjaa. Kun puuro on valmis, siirrä se toiseen astiaan.

Kokeile makean vaniljaista riisipuuroa. Tässä ohje:

Kysely

Minkä kanssa riisipuuro maistuu parhaalta?

Kanelin ja sokerin
Kanelin ja sokerin
46.1%
Voisilmän
Voisilmän
18.2%
Sekahedelmäsopan
Sekahedelmäsopan
14.4%
Luumukiisselin
Luumukiisselin
14.0%
Marjakiisselin
Marjakiisselin
4.9%
Ihan vain sellaisenaan
Ihan vain sellaisenaan
1.6%
Omenahillon
Omenahillon
0.5%
Ääniä yhteensä: 713
Vierailija

Riisiä täytyy keittää ensin vedessä kunnolla, jotta jyvät aukeavat ja pääsevät imemään maitoa. Ei siis vain parin desin määrässä, vaan puolessa litrassa niin, että vesi on lähes kokonaan imeytynyt tai haihtunut. Sitten vasta litra punaista maitoa kattilaan. Jos haluaa välttää pohjaan palamisen, hämmentämistä ei saa lopettaa hetkeksikään. Nykykattiloissa puuro palaa pohjaan, vaikka kuinka matalassa lämpötilassa hauduttaisi. Ei auta, jos viiden minuutin välein käy lierauttamassa. Ehei, lastaa täytyy heiluttaa pohjaa myöten koko sen 45 minuuttia, jonka puuroutuminen vie. Lopuksi vielä puoli teelusikallista suolaa, ruokalusikallinen sokeria ja muutama voisilmä sulamaan, ja kunnon sekoitus. Siitä sitten lautasille ja oman maun mukaan lisää höystöjä päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla