Tarvikkeet: kulho, mittakannu, puukauha, vuoka ja suti.
Tarvikkeet: kulho, mittakannu, puukauha, vuoka ja suti.
Laita korppujauhot
turpoamaan nesteeseen.
Lisää suola ja pippuri.
Anna seoksen turvota
noin 10 minuuttia.
Laita korppujauhot turpoamaan nesteeseen. Lisää suola ja pippuri. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon
jauheliha ja muna.
Sekoita kunnes massa
alkaa tarttua kulhon
reunoihin.
Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita kunnes massa alkaa tarttua kulhon reunoihin.
Voitele uunivuoka.
Laita puolet massasta
vuokaan.
Voitele uunivuoka. Laita puolet massasta vuokaan.
Tee murekkeen
keskelle syvennys.
Ripottele koloon juustoa.
Lisää loppu taikina ja
painele mureke kiinni.
Tee murekkeen keskelle syvennys. Ripottele koloon juustoa. Lisää loppu taikina ja painele mureke kiinni.
Tasoita pinta veteen
kastetulla veitsellä ja paista mureketta
200-asteisessa uunissa
noin 30 minuuttia.
Tasoita pinta veteen kastetulla veitsellä ja paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Koristele esimerkiksi
kirsikkatomaateilla ja
laakerinlehdillä
Koristele esimerkiksi kirsikkatomaateilla ja laakerinlehdillä

Jauhelihamureke on lapsiperheen kestosuosikki, jonka voi loihtia uuteen uskoon yrteillä, kasviksilla tai vaikka sienillä.

4–6 annosta

1 dl korppujauhoja
2 dl vettä tai muuta nestettä
½–1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
500 g jauhelihaa
1 muna
noin 1 dl raastettua, maukasta juustoa

Vuoan voiteluun
noin 2 tl öljyä

 

1. Laita korppujauhot turpoamaan nesteeseen. Lisää suola ja pippuri. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.

2. Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita kunnes massa alkaa tarttua kulhon reunoihin.

3. Voitele uunivuoka. Laita puolet massasta vuokaan.

4. Tee murekkeen keskelle syvennys. Ripottele koloon juustoa. Lisää loppu taikina ja painele mureke kiinni.

5. Tasoita pinta veteen kastetulla veitsellä. Paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Koristele esimerkiksi kirsikkatomaateilla ja laakerinlehdillä.

Vinkit!

  • Älä sitkistä mureketaikinaa turhalla vaivaamisella. Liian vähän vaivattu taikina on löysää, liikaa vaivatusta alkaa rasva irrota.

  • Vaihda osa jauhelihasta lampaan- tai hirvenjauhelihaan.

  • Gluteeniton mureke syntyy, kun vaihdat korppujauhojen tilalle 100 grammaa keitettyä perunaa. Vähennä tällöin nesteen määrä 1 desilitraan.

  • Tarjoile mureke esimerkiksi perunamuusin ja höyrytettyjen vihannesten kanssa.

Kannattaa kokeilla

  • Korvaa mureketaikinan vesi vaihteeksi muulla nesteellä. Voit käyttää esimerkiksi kasvislientä, tomaattimurskaa tai ruokakermaa.

  • Vanha hyvä keino saada murekkeeseen uutta makua on lisätä massaan sipulikeittopussi ja nesteeksi kermaviiliä. Tällöin korppujauhoja tarvitaan vain ½ desilitraa.

  • Paista murekkeeseen sipulia tai pekonia.

  • Mausta mureke pippurin lisäksi vaikka paprikajauheella tai juustokuminalla.

  • Myös tuoreet tai kuivatut yrtit antavat mukavan maun.

  • Kevennetyn murekkeen saat korvaamalla osan jauhelihasta sienillä tai kasviksilla.

  • Lisää kuitua saat vaihtamalla korppujauhot ruiskorppujauhoihin.

  • Murekkeen täyttämisessä on vain mielikuvitus rajana.

  • Perinteikkään täytteen saa keitetyistä kananmunista.

  • Pieni määrä sinihomejuustoa terästää makua.

  • Italialaistyylisen murekkeen saat, kun lisäät taikinaan aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia ja mozzarellajuustoa.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.