Tarvikkeet: kasari, puulasta, kattila, vispilä, kaksi kauhaa, vuoka ja raastin.
Tarvikkeet: kasari, puulasta, kattila, vispilä, kaksi kauhaa, vuoka ja raastin.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattimurska.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattimurska.
Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen.
Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen.
Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle ¼ jauhelihakastikkeesta.
Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle ¼ jauhelihakastikkeesta.
Laita jauhelihan päälle juustokastiketta ja sen päälle kolme lasagnelevyä. Toista pari kertaa.
Laita jauhelihan päälle juustokastiketta ja sen päälle kolme lasagnelevyä. Toista pari kertaa.
Lusikoi päällimmäiseksi loppu jauhelihakastike ja reilusti juustokastiketta. Viimeistele juustoraasteella.
Lusikoi päällimmäiseksi loppu jauhelihakastike ja reilusti juustokastiketta. Viimeistele juustoraasteella.
Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Lasagnea voi muunnella vaihtelemalla kasviksia ja kokeilemalla jauhelihan tilalla vaikka tonnikalaa.

4–6 annosta

9 lasagnelevyä
voita, margariinia tai öljyä vuoan voiteluun

Ainekset

Jauhelihakastike
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
(nauta tai nauta-sika)
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
½–1 tl suolaa
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä

Valkokastike
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
150 g juustoraastetta
¼ tl muskottipähkinää
suolaa, riippuen juuston suolaisuudesta

Pinnalle
parmesaania tai muuta juustoa raasteena

Tee näin (kuvat yllä)

1. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkana pieniksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Huuhdo tomaattipurkki desillä vettä ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua hiljakseen 2–3 minuuttia.

2. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Kuumenna pohjaa myöten sekoitellen ja anna kiehua 1–2 minuuttia. Lisää juusto ja mausteet.

3. ja 4. Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle ¼ jauhelihakastikkeesta, päälle juustokastiketta ja sen päälle kolme lasagnelevyä. Toista pari kertaa.5. Lusikoi päällimmäiseksi loppu jauhelihakastike ja reilusti juustokastiketta. Viimeistele juustoraasteella.

6. Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkit!

  • Varaa lasagnelle noin kolmen litran vuoka, niin uuni pysyy siistinä. Ruoka kiehuu kypsennyksen aikana.

  • Pinnoitetussa kattilassa valkokastike ei pala niin helposti pohjaan.

  • Tee kastikkeet edellisenä päivänä. Voit myös koota lasagnen valmiiksi ja vain kypsentää ennen tarjoilua.

  • Anna kiehuvan kuuman lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti.

  • Lasagnen voi pakastaa. Tee suuri määrä kerralla ja pakasta annoksina.

Kannattaa kokeilla

  • Vaihda liha broilerisuikaleisiin.

  • Kasvislasagnessa korvaa liha kesäkurpitsaja/tai munakoisokuutioilla, palsternakkaporkkanaraasteella, soijarouheella tai sienillä. Sama tomaattikastikepohja sopii kaikkiin.

  • Merellisen lasagnen saat lisäämällä tomaattikastikkeeseen tonnikalaa tai kalakuutioita ja esimerkiksi purkkisinisimpukoita. Lisämakua kastikkeeseen saa myös aurinkokuivatuista tomaateista, oliiveista ja kapriksista.

  • Mausta valkokastike juustoilla. Kokeile vahvaa punaleima emmentalia tai goudaa, mietoa mozzarellaa tai vuohenjuustoa. Pippurijuustoa tai sinihomejuustoa riittää pienikin määrä.

  • Valkokastikkeeseen saa väriä lisäämällä sulatettua ja valutettua pinaattia tai pestoa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.