Leikkaa nakit sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli.
Leikkaa nakit sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli.
Sulata rasva paistokasarissa ja lisää sekaan sipulisilppu. Paista keskilämmöllä silppua välillä käännellen, kunnes seos on läpikuultavaa. Lisää pannulle nakkipalat ja anna niiden ruskistua.
Sulata rasva paistokasarissa ja lisää sekaan sipulisilppu. Paista keskilämmöllä silppua välillä käännellen, kunnes seos on läpikuultavaa. Lisää pannulle nakkipalat ja anna niiden ruskistua.
Ripottele päälle vehnäjauhot ja ruskista seos hitaasti ja hyvin sekoittaen.
Ripottele päälle vehnäjauhot ja ruskista seos hitaasti ja hyvin sekoittaen.
Lisää sekaan vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen, ettei seos paakkuunnu. Lisää sekaan hienoksi silputtu lihaliemikuution puolikas.
Lisää sekaan vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen, ettei seos paakkuunnu. Lisää sekaan hienoksi silputtu lihaliemikuution puolikas.
Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Mausta tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippurilla.
Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Mausta tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippurilla.
Kuumenna vielä hetki, tarkista maku ja nosta tarjolle.
Kuumenna vielä hetki, tarkista maku ja nosta tarjolle.

Ruskean kastikkeen tekemistä ei kannata arastella: se on hyvää ja edullista arkiruokaa. Kastike valmistuu saostamalla rasvassa ruskistettujen jauhojen avulla vettä tai lientä tummaksi kastikkeeksi. Lisukkeita vaihtelemalla ruskea kastike muuntuu moneksi. Aloita kokeilemalla nakkikastiketta.

4 annosta

1 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
½ lihaliemikuutio
ripaus suolaa
maun mukaan musta- tai valkopippuria

Lisäksi
350 g nakkeja
1 keltasipuli
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sinappia

1. Leikkaa nakit sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli.
2. Sulata rasva paistokasarissa ja lisää sekaan sipulisilppu. Paista keskilämmöllä silppua välillä käännellen, kunnes seos on läpikuultavaa. Lisää pannulle nakkipalat ja anna niiden ruskistua.
3. Ripottele päälle vehnäjauhot ja ruskista seos hitaasti hyvin sekoittaen.
4. Lisää sekaan vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen, ettei seos paakkuunnu. Lisää sekaan hienoksi silputtu lihaliemikuution puolikas.
5. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia ja mausta tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna vielä hetki, tarkista maku ja nosta tarjolle.

Hyödyllisiä vinkkejä ruskean kastikkeen tekoon

  • Vältyt jauhokokkareilta, kun lisää jauhot pannulle siivilän läpi.

  • Vehnäjauhojen sijaan kastikkeessa voi käyttää myös ohra- tai ruisjauhoa.

  • Rikasta kastike kourallisella mustia tai vihreitä oliiveja tai yhdellä silputulla ja valutetulla suolakurkulla.

  • Tomaattipyreen voi korvata purkilla (400 g) yrteillä tai valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa. Jätä perusohjeesta silloin pois 1 dl vettä.

  • Kasvissyöjän nakkikastike syntyy korvaamalla tavalliset nakit pilkotuilla soijanakeilla. Käyttää nesteenä silloin vettä tai kasvislientä.

  • Korvaa keltasipuli pienen purjon vaalealla osalla.

  • Tavallisen suolan voit korvata myös yrttisuolalla.

  • Vaihtelua nakkikastikkeeseen saat helposti korvaamalla nakit perinteisillä tai maustetuilla makkarapaloilla.

  • Tulisemman nakkikastikkeen valmistat kuullottamalla sipulin seassa ½ keskikokoisesta silputusta chilistä.

  • Juuri ennen tarjoilua valmiin kastikkeen voi viimeistellä myös ½ dl kermaa.

  • Kun lisäät lopussa 3 rkl tuoreita silputtuja yrttejä, kuten korianteria, lehtipersiljaa, basilikaa ja ruohosipulia, rikastat ja raikastat helposti kastikkeen makua. 

Tiesitkö?

Suomalainen ruskea kastike ja ravintoloissa tarjottava klassinen ranskalainen ruskea kastike eroavat suuresti toisistaan. Kun kotimaisen kastikkeen suurustamiseen ja väriä antamaan käytetään ruskistettuja vehnäjauhoja, antaa klassiseen ruskeaan kastikkeeseen värin tumma sky- eli ruskistetuista naudanluista ja liemijuureksista valmistettu perusliemi. Saostamiseen käytetään tärkkelysjauhoja. Sky-pohjan sijasta kastikkeen valmistamiseen voidaan käyttää myös valmiita liemitiivisteitä.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti