Löytyikö jääkaapistasi kuiva juustokannikka? Siitä on vielä paljon iloa! Raasta se ja käytä hyväksesi näissä herkuissa.

1. Helppo juustokastike

Mittaa kattilaan 5 dl maitoa ja ½ dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Keitä hiljalleen muutama minuutti välillä sekoittaen.

Mausta ripauksella valkopippuria ja halutessasi muskotilla. Lisää noin 2 dl juustoraastetta ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan lisukkeena tai käytä kuorrutuskastikkeena.
Vinkki! Laita kastikkeen sekaan suikaloitua kinkkua, sulatettuja katkarapuja tai runsaasti yrttisilppua ja nostele kastike keitetyn pastan sekaan.

2. Lämpimien leipien kuorrute

Sekoita 2 dl juustoraastetta ja muna tai vaahdotettu valkuainen tai 2 keltuaista keskenään.

Nostele seos päällystettyjen leipien päälle ja kuumenna 225 asteessa, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.

3. Juustolastut

Käytä tähän esimerkiksi parmesaania tai muuta voimakasta juustoa hienona raasteena.

Levitä raaste paistinpannulle parin ruokalusikallisen nokareina. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes juusto sulaa ja alkaa saada väriä.

Nosta lastalla voipaperille ja anna jäähtyä.

4. Näppärät juustokierteet

Kauli voitaikinalevy ohuemmaksi. Voitele munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta sekä halutessasi seesamin- tai unikonsiemeniä.

Leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja väännä kierteelle.

Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes kierteet ovat kullanruskeita.

5. Pastalaatikko

Sekoita yli jääneen spagetin tai muun pastan joukkoon suikaloitua kinkkua tai muuta kypsää lihaa, ruskistettuja sieniä tai jauhelihaa sekä halutessasi esimerkiksi pakastekasviksia. Mausta pippurilla ja yrteillä.

Kääntele sekaan runsaasti juustoa raasteena tai rouheena.

Levitä seos vuokaan ja kaada kostukkeeksi tomaattimurskaa tai kermaa. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta alkaa saada väriä.

6. Juustokeksit

Sekoita kulhossa 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl suolaa, 1 tl paprikajauhetta ja 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 100 g voita tai margariinia ja nypi murumaiseksi seokseksi.

Sekoita joukkoon muna ja tarvittaessa 1–2 rkl maitoa. Älä vaivaa taikinaa.

Anna jähmettyä jääkaapissa vartin verran. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa suorakaiteen tai neliön muotoisiksi kekseiksi.

Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteessa kullanruskeiksi noin 10 minuuttia.
 
7. Juustopallot

Jauha erilaisia juustoja monitoimikoneessa hienoksi. Lisää sekaan tuore- tai sulatejuustoa, jotta saat muotoiltavan massan.

Pyörittele massasta käsin tai kahden lusikan avulla palloja ja pyöritä ne pähkinärouheessa tai yrtti- tai paprikasilpussa.

Nosta jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi ennen tarjoilua.
 
8. Juustoiset lihapullat

Lisää 400 grammaan naudan jauhelihaa 1 dl juustoraastetta, ½ dl silputtua persiljaa, 1 sipuli silputtuna, 1 muna, ½ tl rouhittua mustapippuria, 1 tl kuivattua oreganoa ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Pyörittele kostutetuin käsin lihapulliksi leivinpaperoidulle pellille. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, riippuen pullien koosta. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi pulla.

Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.

9. Juusto-soodaleipä

Sekoita kulhossa 5 dl sämpyläjauhoja, 1 tl ruokasoodaa, ½ tl suolaa, 1 tl kuminaa, anista tai fenkolia sekä 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia.

Sekoita nopeasti taikinaksi ja kumoa taikina leivinpaperoidulle pellille. Tee leivän pintaan syvä ristiviilto ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

10. Juustosarvet

Kauli sulaneita voitaikinalevyjä kevyesti hiukan ohuemmiksi. Leikkaa levyt kolmeen tai neljään osaan siten, että saat paloista kolmioita.

Nosta juustoraastetta tai -rouhetta kolmion leveimmälle sivulle ja kääri rullalle. Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja taita kärkiä hiukan sisäänpäin.

Voitele halutessasi munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle seesamin tai unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, eli kunnes sarvet ovat kullanruskeita.

Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.
Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.

Muhkeat mustikkamuffinit valmistuvat sukkelaan, sillä taikina vain sekoitetaan. Muffinit ovat ihania tuoreista marjoista, mutta onnistuvat erinomaisesti pakastetuistakin. Kardemumma antaa niihin mustikkapiirakan makua.

Maailman helpoimmat mustikkamuffinit ovat Kodin Kuvalehden suosituin mustikkaresepti. Eikä ihme! Muffinit onnistuvat aina ja valmistuvat pikapikaa – ja maistuvat meheviltä, mustikkaisilta mutta eivät äklömakeilta.

Ainekset vain sekoitetaan mahdollisimman nopeasti, taikina jaetaan vuokiin ja paistetaan. Ihanuutta lisää myös se, että taikinan ja täytteiden kanssa ei tarvitse olla turhantarkka. Muffinit rakastavat marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä ja taikinan nesteeksi käyvät maito, kerma, piimä ja jugurtti. Voisulan voi korvata juoksevalla rasvavalmisteella ja jopa rypsiöljyllä, jolloin leipominen on vieläkin nopeampaa.

Muffinit kannattaa tehdä vasta sitten, kun vieraat ovat jo paikalla

Teen muffinit useimmiten pakastepuolukoista, joita meillä riittää appivanhempien poimimisinnon ansiosta yllin kyllin. Hienoimpaan marja-aikaan muffinit kannattaa tietysti tehdä tuoreista mustikoista, vadelmista ja puolukoista. Jos marjoja ei ole, voi marjat korvata tummasuklaarouheella. Taikinaa voi maustaa makunsa mukaan kardemummalla (erinomainen makupari mustikalle), sitruunankuorella ja kaakaojauheella.

Uunituoreissa muffineissa parasta on rapea pinta, joka katoaa nopeasti jo lyhyen säilytyksen jälkeen. Juuri siksi muffinit ovat erinomainen kahvipulla ja tarjottava lapsen kavereille. Muffinit valmistuvat ystävien kanssa jutellessa ja lasten leikkiessä. Muffinit tulevat myös yleensä syödyksi kerralla.

Ja jos jotain jää, marjainen muffini on herkullista aamukahvinkin kera. Ylimääräiset voi myös pakastaa huoletta.

2 vinkkiä: sekoita vain vähän ja jäähdytä ritilällä

Muffineja tehdessä tärkeintä on muistaa, että taikinaa ei sekoita liikaa, jotta se ei sitkisty ja menetä kuohkeuttaan. Siksi kuivat ja märät aineet sekoitetaan ensin erikseen. Marjat pyöräytetään joukkoon vasta aivan lopuksi, jotta ne eivät värjää taikinaa.

Taikina on melko paksua ja tahmeaa, joten sekoittaminen onnistuu parhaiten puuhaarukalla.  Taikinan saa annostelua paperivuokiin tai muffinipellille kätevästi kauhalla tai kahdella lusikalla.

Pinta saattaa pysyä rapeana, jos muffinit säilyttää paperipussissa.

Kun muffinit ovat paistuneet, siirrä ne ritilälle jäähtymään, jotta pohjan kosteus haihtuu.

Muffineita kannattaa säilyttää paperipussissa tai leivinpaperissa, jolloin ne pitävät rapean pintansa.

Tee suosikkimuffinit tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helpot mustikkamuffinit
Resepti
Helpot mustikkamuffinit
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.

Galetteen on helppo rakastua, koska sen avulla pääsee eroon jääkaapin nökkösistä.

Pellille leivottu piirakka eli galette on vienyt kieleni. Syitä on neljä:

  1. Mökkioloissa galette on täydellinen, koska piirakkavuokaa ei tarvita. Kotonakin on kiva, kun ei tarvitse tiskata.
  2. Pohja paistuu uunipellillä varmasti kypsäksi, ja on rapeaa, maukasta, ja sen haluaa syödä viimeistä murua myöten.
  3. Täytteeksi kelpaavat kaikki jääkaapin jämänökköset, sekä suolaiset että makeat. Muna-kermaseoksia ei tarvita vaan nokare itselle mieluisaa juustoa riittää sidosaineeksi.
  4. Galette maistuu useimmiten myös kylmänä, joten se sopii piknikille (plus piirakkaa on helppo pitää kädessä taikinareunan ansiosta!) ja evääksi oloihin, joissa ruuan lämmittäminen on hankalaa.

Kiirehtiminen ei kannata – taikina tarvitsee hetken jääkaapissa

Galeten pohjataikina valmistuu nopeasti nyppimällä, mutta taikinan täytyy antaa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jähmettyminen takaa kaulittavuuden ja rapeuden, joten tästä ei kannata luistaa. 

Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi. Keskelle laitetaan täytteet ja reunat taitellaan päälle rennosti.

Taikina kaulitaan leivinpaperin päällä pyöreähköksi levyksi. Leivinpaperi vetäistään uunipellille ja levyn keskelle laitetaan täytteet. Tämä on galeten paras osuus.

Piirakkaan voi laittaa ihan mitä aineksia jääkaapista löytyy. Esimerkiksi parsakaalia, paprikaa, juustoraasteita, tuorejuustoa ja yrttejä kuten kuvan piirakassa.

Erinomaisia täytteitä ovat myös ylijäämäperuna ohuina viipaleina, lohi, kinkku, makkarat (erityisen hyvää on mausteinen chorizo), kaikki juustot (mozzarella, vuohenjuusto, parmesaani, pecorino, feta), smetana, grillatut kasvikset, herkkusienet, oliivit, tomaatti, säilykemaissi...

Monta pientä tähdeainesta = herkullinen piirakka!

Täytteen sidosaineena toimii nokare tuorejuustoa tai muuta pehmeää juustoa. Juustoa voi halutessaan notkistaa yhdellä kananmunalla. Kerma-munaseosta galette ei kaipaa.

Makeaan piirakkaan sopivat pehmenneet luumut, aprikoosit, viikunat, omenat ja päärynät. Hedelmälohkojen sekaan kannattaa sekoittaa ½–1 dl sokeria, muuta täytteeseen ei tarvita. Makean galeten pohjataikinan voi maustaa teelusikallisella kanelia tai kardemummaa.

Rennosti vaan! Tämä piirakka näyttää aina hyvältä

Täytteestä ei kannata tehdä kovin kosteaa, koska muuten se valuu pellille – parin kolmen sentin kerros pysyy piirakan sisällä vielä hyvin. Sitä ei myöskään kannata levittää reunoille asti. Tyhjäksi jätetään parin sentin kaistale, jotta reunat saa käännettyä kunnolla täytteiden päälle.

6–8 palaa, 45 min + taikinan jähmettyminen 30 min

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • ½–1 dl vettä

Täyte

  • 200 g parsakaalia
  • 1 punainen paprika
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1–2 kananmunaa (toinen piirakan reunojen voiteluun)
  • 1–2 dl juustoraastetta (esim. parmesaani ja mozzarella)
  • rucolaa/basilikaa/lehtipersiljaa silputtuna
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa
  1. Nypi pehmennyt voi ja kuivat ainekset sekaisin käsin, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan kiinteyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Pilko parsakaali ja paprika. Sekoita tuorejuuston joukkoon kananmuna, juustoraaste ja mausteet.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Vetäise leivinpaperi uunipellille.
  5. Lisää pohjan keskelle parsakaali ja paprika ja päälle juustoseos. Älä täytä reunoihin saakka vaan jätä pari kolme senttiä vajaaksi.
  6. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja voitele kananmunalla.
  7. Paista uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia niin, että kuori on kauniin värinen ja täyte kypsynyt.