Löytyikö jääkaapistasi kuiva juustokannikka? Siitä on vielä paljon iloa! Raasta se ja käytä hyväksesi näissä herkuissa.

1. Helppo juustokastike

Mittaa kattilaan 5 dl maitoa ja ½ dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Keitä hiljalleen muutama minuutti välillä sekoittaen.

Mausta ripauksella valkopippuria ja halutessasi muskotilla. Lisää noin 2 dl juustoraastetta ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan lisukkeena tai käytä kuorrutuskastikkeena.
Vinkki! Laita kastikkeen sekaan suikaloitua kinkkua, sulatettuja katkarapuja tai runsaasti yrttisilppua ja nostele kastike keitetyn pastan sekaan.

2. Lämpimien leipien kuorrute

Sekoita 2 dl juustoraastetta ja muna tai vaahdotettu valkuainen tai 2 keltuaista keskenään.

Nostele seos päällystettyjen leipien päälle ja kuumenna 225 asteessa, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.

3. Juustolastut

Käytä tähän esimerkiksi parmesaania tai muuta voimakasta juustoa hienona raasteena.

Levitä raaste paistinpannulle parin ruokalusikallisen nokareina. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes juusto sulaa ja alkaa saada väriä.

Nosta lastalla voipaperille ja anna jäähtyä.

4. Näppärät juustokierteet

Kauli voitaikinalevy ohuemmaksi. Voitele munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta sekä halutessasi seesamin- tai unikonsiemeniä.

Leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja väännä kierteelle.

Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes kierteet ovat kullanruskeita.

5. Pastalaatikko

Sekoita yli jääneen spagetin tai muun pastan joukkoon suikaloitua kinkkua tai muuta kypsää lihaa, ruskistettuja sieniä tai jauhelihaa sekä halutessasi esimerkiksi pakastekasviksia. Mausta pippurilla ja yrteillä.

Kääntele sekaan runsaasti juustoa raasteena tai rouheena.

Levitä seos vuokaan ja kaada kostukkeeksi tomaattimurskaa tai kermaa. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta alkaa saada väriä.

6. Juustokeksit

Sekoita kulhossa 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl suolaa, 1 tl paprikajauhetta ja 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 100 g voita tai margariinia ja nypi murumaiseksi seokseksi.

Sekoita joukkoon muna ja tarvittaessa 1–2 rkl maitoa. Älä vaivaa taikinaa.

Anna jähmettyä jääkaapissa vartin verran. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa suorakaiteen tai neliön muotoisiksi kekseiksi.

Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteessa kullanruskeiksi noin 10 minuuttia.
 
7. Juustopallot

Jauha erilaisia juustoja monitoimikoneessa hienoksi. Lisää sekaan tuore- tai sulatejuustoa, jotta saat muotoiltavan massan.

Pyörittele massasta käsin tai kahden lusikan avulla palloja ja pyöritä ne pähkinärouheessa tai yrtti- tai paprikasilpussa.

Nosta jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi ennen tarjoilua.
 
8. Juustoiset lihapullat

Lisää 400 grammaan naudan jauhelihaa 1 dl juustoraastetta, ½ dl silputtua persiljaa, 1 sipuli silputtuna, 1 muna, ½ tl rouhittua mustapippuria, 1 tl kuivattua oreganoa ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Pyörittele kostutetuin käsin lihapulliksi leivinpaperoidulle pellille. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, riippuen pullien koosta. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi pulla.

Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.

9. Juusto-soodaleipä

Sekoita kulhossa 5 dl sämpyläjauhoja, 1 tl ruokasoodaa, ½ tl suolaa, 1 tl kuminaa, anista tai fenkolia sekä 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia.

Sekoita nopeasti taikinaksi ja kumoa taikina leivinpaperoidulle pellille. Tee leivän pintaan syvä ristiviilto ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

10. Juustosarvet

Kauli sulaneita voitaikinalevyjä kevyesti hiukan ohuemmiksi. Leikkaa levyt kolmeen tai neljään osaan siten, että saat paloista kolmioita.

Nosta juustoraastetta tai -rouhetta kolmion leveimmälle sivulle ja kääri rullalle. Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja taita kärkiä hiukan sisäänpäin.

Voitele halutessasi munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle seesamin tai unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, eli kunnes sarvet ovat kullanruskeita.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.