Löytyikö jääkaapistasi kuiva juustokannikka? Siitä on vielä paljon iloa! Raasta se ja käytä hyväksesi näissä herkuissa.

1. Helppo juustokastike

Mittaa kattilaan 5 dl maitoa ja ½ dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Keitä hiljalleen muutama minuutti välillä sekoittaen.

Mausta ripauksella valkopippuria ja halutessasi muskotilla. Lisää noin 2 dl juustoraastetta ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan lisukkeena tai käytä kuorrutuskastikkeena.
Vinkki! Laita kastikkeen sekaan suikaloitua kinkkua, sulatettuja katkarapuja tai runsaasti yrttisilppua ja nostele kastike keitetyn pastan sekaan.

2. Lämpimien leipien kuorrute

Sekoita 2 dl juustoraastetta ja muna tai vaahdotettu valkuainen tai 2 keltuaista keskenään.

Nostele seos päällystettyjen leipien päälle ja kuumenna 225 asteessa, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.

3. Juustolastut

Käytä tähän esimerkiksi parmesaania tai muuta voimakasta juustoa hienona raasteena.

Levitä raaste paistinpannulle parin ruokalusikallisen nokareina. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes juusto sulaa ja alkaa saada väriä.

Nosta lastalla voipaperille ja anna jäähtyä.

4. Näppärät juustokierteet

Kauli voitaikinalevy ohuemmaksi. Voitele munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta sekä halutessasi seesamin- tai unikonsiemeniä.

Leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja väännä kierteelle.

Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes kierteet ovat kullanruskeita.

5. Pastalaatikko

Sekoita yli jääneen spagetin tai muun pastan joukkoon suikaloitua kinkkua tai muuta kypsää lihaa, ruskistettuja sieniä tai jauhelihaa sekä halutessasi esimerkiksi pakastekasviksia. Mausta pippurilla ja yrteillä.

Kääntele sekaan runsaasti juustoa raasteena tai rouheena.

Levitä seos vuokaan ja kaada kostukkeeksi tomaattimurskaa tai kermaa. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta alkaa saada väriä.

6. Juustokeksit

Sekoita kulhossa 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl suolaa, 1 tl paprikajauhetta ja 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 100 g voita tai margariinia ja nypi murumaiseksi seokseksi.

Sekoita joukkoon muna ja tarvittaessa 1–2 rkl maitoa. Älä vaivaa taikinaa.

Anna jähmettyä jääkaapissa vartin verran. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa suorakaiteen tai neliön muotoisiksi kekseiksi.

Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteessa kullanruskeiksi noin 10 minuuttia.
 
7. Juustopallot

Jauha erilaisia juustoja monitoimikoneessa hienoksi. Lisää sekaan tuore- tai sulatejuustoa, jotta saat muotoiltavan massan.

Pyörittele massasta käsin tai kahden lusikan avulla palloja ja pyöritä ne pähkinärouheessa tai yrtti- tai paprikasilpussa.

Nosta jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi ennen tarjoilua.
 
8. Juustoiset lihapullat

Lisää 400 grammaan naudan jauhelihaa 1 dl juustoraastetta, ½ dl silputtua persiljaa, 1 sipuli silputtuna, 1 muna, ½ tl rouhittua mustapippuria, 1 tl kuivattua oreganoa ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Pyörittele kostutetuin käsin lihapulliksi leivinpaperoidulle pellille. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, riippuen pullien koosta. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi pulla.

Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.

9. Juusto-soodaleipä

Sekoita kulhossa 5 dl sämpyläjauhoja, 1 tl ruokasoodaa, ½ tl suolaa, 1 tl kuminaa, anista tai fenkolia sekä 1–2 dl juustoraastetta tai rouhetta.

Lisää 3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia.

Sekoita nopeasti taikinaksi ja kumoa taikina leivinpaperoidulle pellille. Tee leivän pintaan syvä ristiviilto ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

10. Juustosarvet

Kauli sulaneita voitaikinalevyjä kevyesti hiukan ohuemmiksi. Leikkaa levyt kolmeen tai neljään osaan siten, että saat paloista kolmioita.

Nosta juustoraastetta tai -rouhetta kolmion leveimmälle sivulle ja kääri rullalle. Nosta leivinpaperoidulle pellille, ja taita kärkiä hiukan sisäänpäin.

Voitele halutessasi munalla tai maidolla, ja ripottele pinnalle seesamin tai unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, eli kunnes sarvet ovat kullanruskeita.