Pyysimme KK:n lukijoita paljastamaan oman salaattisuosikkinsa ja salaattikastikereseptinsä. Tässä kymmenen herkullisen eri tyyppisen salaatin ohjetta!

1. Tonnikala-perunasalaatti

"Ruokaisa ja hyväksi kesän grilliherkkujen lisukkeeksi todettu salaattiversio on muunnelma tutusta perunasalaatista."

Riikka Mäkinen, Jyväskylä

 

4 perunaa

1-2 porkkanaa

2 munaa

1 prk tonnikalaa

½ dl katkarapuja

suolaa, pippuria

majoneesia

koristeeksi

ketsuppia, herneitä

Keitä vihannekset ja munat. Anna jäähtyä ja kuutio/raasta pieneksi. Sekoita kaikki ainekset, majoneesia ja ketsuppia lukuun

ottamatta, keskenään. Majoneesia lisätään salaattiin oman maun mukaan, kuitenkin niin että se pitää salaatin hyvin kasassa.

Koristeeksi päälle hieman ketsuppia ja esimerkiksi tuoreita herneitä. Jos kalaisa vaihtoehto ei maistu, hyvää tulee myös palvikinkulla tai kanalla.

---
2. Valkosipulikastike

"Meidän perheessä on kulkenut jo pitkään salaattikastikkeen ohje, jota ei ole koskaan kirjoitettu ylös. Sitä käytetään kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Se sopii dipiksi, kastikkeeksi, salaatinkastikkeeksi sekä pastasalaatin pohjaksi. Parhaimmillaan kyseinen kastike on mielestäni kanasalaatin pohjana. Ensin kastike sekoitetaan valmiiksi ja siihen lisätään salaatin ainekset."

Minna Lähteenkorva, Valkeakoski

 

1 purkki kermaviiliä

1 dl majoneesia

½ dl sinappia

1 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

2 tl sokeria

ripaus valkopippuria ja sitruunapippuria sekä tilliä

valkosipulia maun mukaan

Jos kastikkeesta haluaa juoksevampaa, voi siihen lisätä ruokakermaa

Kanasalaatti

½ l keitettyä pastaa

2 pussia herne-maissi-paprikasekoitusta

2 omenaa kuutioina

600 g kanasuikaleita ruskistettuna (hunajamarinoitu, myös valkosipulimarinoitu käy, mutta silloin kastike ei tarvitse valkosipulia)

---

3. Raikas appelsiini-papusalaatti

"Asettele ainekset isolle lautaselle kerroksittain ja pirskottele kastiketta päälle. Anna makuuntua hetki ennen tarjoilua."

Kaisa Sillanpää, Sauvo

 

2 appelsiinia kuorittuna ohuina siivuina

250 g kidneypapuja valutettuna ja huuhdottuna

1 punasipuli ohuina renkaina

Kastike

2 rkl oliiviöljyä

yhden limen mehu

1 rkl jalopenoa silputtuna

2 rkl persiljasilppua

mustapippuria ja sormisuolaa

---

4. Saunaillan salaatti

"Keitä makaronit ja jäähdytä. Yhdistä makaroneihin muut paloiteltut ainekset. Valmista kastike ja kaada salaatin päälle."

Paula Määttä, Kuusamo

 

400 g makaroneja

200 g venäläistä meetwurstia

200 g emmentaljuustoa

suolakurkkua

2 tomaattia

200 g herneitä

Kastike

2 dl kermaviiliä

1 tl sinappia

1-2 tl sitruunamehua

ripaus suolaa

ripaus sokeria

rouhittua mustapippuria

ripaus jauhettua valkopippuria

----

5. Perunasalaatti

Anna Reetta Pehkonen, Jyväskylä

 

0,5 kg Siikliperunoita

rucolaa

ruukullinen tuoretta basilikaa

hapan omena

kevätsipulia

1/2 prk Valion laktoositonta turkkilaista jogurttia

1 rkl kapriksia

yhden sitruunan mehu

3 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

1,5 dl herneitä

ripaus suolaa

rouhittua pippuria

----

6. Suosikkisalaatti

"Tämä on hampurilaisateriaa kevyempi, mutta silti mukavasti täyttävä iltapala tai kuuman kesäpäivän lounasruoka. Sopii myös illanistujaisiin. Vaihtelua saa, jos aurajuuston joskus korvaa fetalla tai ihan tavallisilla juustokuutioilla. Tomaatin ystävät voivat puolitettuja kirsikkatomaatteja joukkoon."

Riina Holtari, Kotka

 

400 grammaa hunajamarinoituja (tai oman maun mukaan marinoituja) broilerin

fileesuikaleita

ruukku jääsalaattia

puolikas kurkku

noin 100 grammaa viinirypäleitä

noin puoli pakettia aurajuustoa

Broilerit paistetaan, salaatti huuhdellaan ja revitään, kurkku paloitellaan ja viinirypäleet puolitetaan. Rakennetaan salaatti ensin vihanneksista ja hedelmistä, päälle broilerit ja murusteltu aurajuusto.

---

7. Homejuusto-kermaviilikastike

"Murenna homejuusto kermaviiliin. Silppua ruohosipuli pieneksi joukkoon. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Koristele muutamalla homejuustomurulla ja ruohosipulisolmulla."

Petri Haapasaari, Ylivieska

 

200 g kermaviiliä

70-100 g sinihomejuustoa

pieni nippu tuoretta ruohosipulia

ripaus sokeria

ripaus suolaa'

mustapippuria myllystä

2 cm pätkä makeaa sinappia

---

8. Kanasalaatti

"Sekoita kastike. Pilko broileri, omena, varsiselleri ja pähkinät. Puolita viinirypäleet ja ota siemenet pois. Sekoita kaikki aineet."

Kaisa Pyöräniemi, Tampere

2 grillattua broilerinrintaa

1 omena (kuorittu, jos ulkomainen)

150 g vihreitä viinirypäleitä

3 varsisellerin vartta

1 dl vesikrassia

1 dl saksanpähkinöitä

Kastike

1 prk creme fraichea

noin 1 rkl sinappia

noin 1 tl currya

ripaus suolaa

---

9. Ruokaisa tofusalaatti (4-6 hengelle)

"Pilko tofu kuutoiksi. Sekoita 1rkl öljy, mehu, mausteet ja hunaja kulhoon ja lisää tofu sinne. anna marinoitua yön yli jääkaapissa.

Pilko kesäkurpitsa ja purjo paloiksi. Paista kevyesti öljytyllä pannulla ruskehtaviksi. Lisää mukaan tofu. säästä kastike salaattiin. Laita pavut mikroon sulamaan. Keitä samalla ohrasuurimot ohjeen mukaan. Siivilöi kylmässä vedessä ja anna jäähtyä.

Revi salaatti käsin kulhoon. Aseta norimerilevät laudalle. lisää kuhunkin päälle ohrasuurimoa ja porkkanaraastetta ja kääri rullalle napakaksi. Pilko ensin puoliksi ja sitten 4 osaan, yhteensä 16 palaa. Sekoita salaattikulhossa loput suurimot, paistetut kasvikset tofuineen ja lisää kastike. annostele päälle 16 norimerilevärullaa ympäri ja tarjoa kylmänä ruokasalaattina."

Ninna Mikkonen, Helsinki

1 kesäkurpitsa (noin 200g)

10 cm pala purjosipulia

200 g vihreitä pakastepapuja

1 rkl rypsiöljyä

250 g maustamatonta, kiinteää tofua (esim Alpro)

1 dl hedelmämehua

1 rkl öljyä

1 rkl hunajaa

1 tl kuivattua timjamia

1 rkl paprikajauhetta

ripaus mustapippuria

1 kerä jäävuorisalaattia (noin 200g)

1 dl rikottuja ohrasuurimoita

2 norimerileväarkkia

1 dl porkkanaraastetta

---
10. Keskikesän kaalisalaatti

"Tässä helppo ja edullinen, mutta maistuva kaalisalaatti. On ainakin meidän vieraille maistunut ja resepti lähtenyt kiertoon."

Tiina Tulento, Espoo

 

1 varhaiskaali

mantelilastuja

seesaminsiemeniä

4 rkl rypsiöljyä

4 rkl omenaviinietikkaa

4 rkl sokeria

4 rkl soijakastiketta

Pilko varhaiskaali pieniksi siivuiksi. Paahda kuumalla pannulla mantelilastut ja seesaminsiemenet ilman öljyä. Kaada kaalisilpun joukkoon.

Tee lopuksi kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna sokerin sulaa muiden aineiden joukkoon. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan ennen tarjoilua.

----

11. Jennan Juhannussalaatti

"Tämä salaatti on helppo tehdä vaikka juhannusaaton pöytään."

Tuula Väyrynen, Oulu
 

1 jäävuorisalaatti

1 rucolasalaatti

1 tammenlehväsalaatti

2 pkt matjessillifileitä

600 g keitettyjä uusia perunoita

1 pieni purkki cocktailkurkkuja

4 kevätsipulia varsineen

1 rasia punaisia kirsikkatomaatteja

1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja

Kastike

1 tlk kermaviiliä

½ dl majoneesia

1 dl hienonnettua tilliä

2 rkl kapriksia

ripaus mustapippuria

Pinnalle

kevätsipulin varsia hienonnettuna

hienonnettua tilliä

Leikkaa sillifileet noin sentin levyisiksi viipaleiksi.Keitä perunat, jäähdytä ja viipaloi ne.

Puolita kirsikkatomaatit ja cocktailkurkut.Hienonna sipulit ja jätä varret koristeluun.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään erillisessä kulhossa. Mausta se tillillä,kapriksilla ja mustapippurilla. Laita perunaviipaleet, silliviipaleet ,tomaatit ja cocktailkurkut salaattikulhoon.Lisää kastike ja sekoita hyvin.

Pese salaatit ja kuivaa ne hyvin. Revi salaatit tarjoiluvadin pohjalle ja lisää sekoitettu salaattipohja päälle. Koristele kevätsipulin varsilla ja hienonnetulla tillillä. Anna maustua kylmässä jonkin aikaa, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa salaatti hyvän ruisleivän tai maalahden limpun kanssa.

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.