
Pyysimme KK:n lukijoita paljastamaan oman salaattisuosikkinsa ja salaattikastikereseptinsä. Tässä kymmenen herkullisen eri tyyppisen salaatin ohjetta!
1. Tonnikala-perunasalaatti
"Ruokaisa ja hyväksi kesän grilliherkkujen lisukkeeksi todettu salaattiversio on muunnelma tutusta perunasalaatista."
Riikka Mäkinen, Jyväskylä
4 perunaa
1-2 porkkanaa
2 munaa
1 prk tonnikalaa
½ dl katkarapuja
suolaa, pippuria
majoneesia
koristeeksi
ketsuppia, herneitä
Keitä vihannekset ja munat. Anna jäähtyä ja kuutio/raasta pieneksi. Sekoita kaikki ainekset, majoneesia ja ketsuppia lukuun
ottamatta, keskenään. Majoneesia lisätään salaattiin oman maun mukaan, kuitenkin niin että se pitää salaatin hyvin kasassa.
Koristeeksi päälle hieman ketsuppia ja esimerkiksi tuoreita herneitä. Jos kalaisa vaihtoehto ei maistu, hyvää tulee myös palvikinkulla tai kanalla.
---
2. Valkosipulikastike
"Meidän perheessä on kulkenut jo pitkään salaattikastikkeen ohje, jota ei ole koskaan kirjoitettu ylös. Sitä käytetään kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Se sopii dipiksi, kastikkeeksi, salaatinkastikkeeksi sekä pastasalaatin pohjaksi. Parhaimmillaan kyseinen kastike on mielestäni kanasalaatin pohjana. Ensin kastike sekoitetaan valmiiksi ja siihen lisätään salaatin ainekset."
Minna Lähteenkorva, Valkeakoski
1 purkki kermaviiliä
1 dl majoneesia
½ dl sinappia
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
2 tl sokeria
ripaus valkopippuria ja sitruunapippuria sekä tilliä
valkosipulia maun mukaan
Jos kastikkeesta haluaa juoksevampaa, voi siihen lisätä ruokakermaa
Kanasalaatti
½ l keitettyä pastaa
2 pussia herne-maissi-paprikasekoitusta
2 omenaa kuutioina
600 g kanasuikaleita ruskistettuna (hunajamarinoitu, myös valkosipulimarinoitu käy, mutta silloin kastike ei tarvitse valkosipulia)
---
3. Raikas appelsiini-papusalaatti
"Asettele ainekset isolle lautaselle kerroksittain ja pirskottele kastiketta päälle. Anna makuuntua hetki ennen tarjoilua."
Kaisa Sillanpää, Sauvo
2 appelsiinia kuorittuna ohuina siivuina
250 g kidneypapuja valutettuna ja huuhdottuna
1 punasipuli ohuina renkaina
Kastike
2 rkl oliiviöljyä
yhden limen mehu
1 rkl jalopenoa silputtuna
2 rkl persiljasilppua
mustapippuria ja sormisuolaa
---
4. Saunaillan salaatti
"Keitä makaronit ja jäähdytä. Yhdistä makaroneihin muut paloiteltut ainekset. Valmista kastike ja kaada salaatin päälle."
Paula Määttä, Kuusamo
400 g makaroneja
200 g venäläistä meetwurstia
200 g emmentaljuustoa
suolakurkkua
2 tomaattia
200 g herneitä
Kastike
2 dl kermaviiliä
1 tl sinappia
1-2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria
ripaus jauhettua valkopippuria
----
5. Perunasalaatti
Anna Reetta Pehkonen, Jyväskylä
0,5 kg Siikliperunoita
rucolaa
ruukullinen tuoretta basilikaa
hapan omena
kevätsipulia
1/2 prk Valion laktoositonta turkkilaista jogurttia
1 rkl kapriksia
yhden sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1,5 dl herneitä
ripaus suolaa
rouhittua pippuria
----
6. Suosikkisalaatti
"Tämä on hampurilaisateriaa kevyempi, mutta silti mukavasti täyttävä iltapala tai kuuman kesäpäivän lounasruoka. Sopii myös illanistujaisiin. Vaihtelua saa, jos aurajuuston joskus korvaa fetalla tai ihan tavallisilla juustokuutioilla. Tomaatin ystävät voivat puolitettuja kirsikkatomaatteja joukkoon."
Riina Holtari, Kotka
400 grammaa hunajamarinoituja (tai oman maun mukaan marinoituja) broilerin
fileesuikaleita
ruukku jääsalaattia
puolikas kurkku
noin 100 grammaa viinirypäleitä
noin puoli pakettia aurajuustoa
Broilerit paistetaan, salaatti huuhdellaan ja revitään, kurkku paloitellaan ja viinirypäleet puolitetaan. Rakennetaan salaatti ensin vihanneksista ja hedelmistä, päälle broilerit ja murusteltu aurajuusto.
---
7. Homejuusto-kermaviilikastike
"Murenna homejuusto kermaviiliin. Silppua ruohosipuli pieneksi joukkoon. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Koristele muutamalla homejuustomurulla ja ruohosipulisolmulla."
Petri Haapasaari, Ylivieska
200 g kermaviiliä
70-100 g sinihomejuustoa
pieni nippu tuoretta ruohosipulia
ripaus sokeria
ripaus suolaa'
mustapippuria myllystä
2 cm pätkä makeaa sinappia
---
8. Kanasalaatti
"Sekoita kastike. Pilko broileri, omena, varsiselleri ja pähkinät. Puolita viinirypäleet ja ota siemenet pois. Sekoita kaikki aineet."
Kaisa Pyöräniemi, Tampere
2 grillattua broilerinrintaa
1 omena (kuorittu, jos ulkomainen)
150 g vihreitä viinirypäleitä
3 varsisellerin vartta
1 dl vesikrassia
1 dl saksanpähkinöitä
Kastike
1 prk creme fraichea
noin 1 rkl sinappia
noin 1 tl currya
ripaus suolaa
---
9. Ruokaisa tofusalaatti (4-6 hengelle)
"Pilko tofu kuutoiksi. Sekoita 1rkl öljy, mehu, mausteet ja hunaja kulhoon ja lisää tofu sinne. anna marinoitua yön yli jääkaapissa.
Pilko kesäkurpitsa ja purjo paloiksi. Paista kevyesti öljytyllä pannulla ruskehtaviksi. Lisää mukaan tofu. säästä kastike salaattiin. Laita pavut mikroon sulamaan. Keitä samalla ohrasuurimot ohjeen mukaan. Siivilöi kylmässä vedessä ja anna jäähtyä.
Revi salaatti käsin kulhoon. Aseta norimerilevät laudalle. lisää kuhunkin päälle ohrasuurimoa ja porkkanaraastetta ja kääri rullalle napakaksi. Pilko ensin puoliksi ja sitten 4 osaan, yhteensä 16 palaa. Sekoita salaattikulhossa loput suurimot, paistetut kasvikset tofuineen ja lisää kastike. annostele päälle 16 norimerilevärullaa ympäri ja tarjoa kylmänä ruokasalaattina."
Ninna Mikkonen, Helsinki
1 kesäkurpitsa (noin 200g)
10 cm pala purjosipulia
200 g vihreitä pakastepapuja
1 rkl rypsiöljyä
250 g maustamatonta, kiinteää tofua (esim Alpro)
1 dl hedelmämehua
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
1 kerä jäävuorisalaattia (noin 200g)
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 norimerileväarkkia
1 dl porkkanaraastetta
---
10. Keskikesän kaalisalaatti
"Tässä helppo ja edullinen, mutta maistuva kaalisalaatti. On ainakin meidän vieraille maistunut ja resepti lähtenyt kiertoon."
Tiina Tulento, Espoo
1 varhaiskaali
mantelilastuja
seesaminsiemeniä
4 rkl rypsiöljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl sokeria
4 rkl soijakastiketta
Pilko varhaiskaali pieniksi siivuiksi. Paahda kuumalla pannulla mantelilastut ja seesaminsiemenet ilman öljyä. Kaada kaalisilpun joukkoon.
Tee lopuksi kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna sokerin sulaa muiden aineiden joukkoon. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan ennen tarjoilua.
----
11. Jennan Juhannussalaatti
"Tämä salaatti on helppo tehdä vaikka juhannusaaton pöytään."
Tuula Väyrynen, Oulu
1 jäävuorisalaatti
1 rucolasalaatti
1 tammenlehväsalaatti
2 pkt matjessillifileitä
600 g keitettyjä uusia perunoita
1 pieni purkki cocktailkurkkuja
4 kevätsipulia varsineen
1 rasia punaisia kirsikkatomaatteja
1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
Kastike
1 tlk kermaviiliä
½ dl majoneesia
1 dl hienonnettua tilliä
2 rkl kapriksia
ripaus mustapippuria
Pinnalle
kevätsipulin varsia hienonnettuna
hienonnettua tilliä
Leikkaa sillifileet noin sentin levyisiksi viipaleiksi.Keitä perunat, jäähdytä ja viipaloi ne.
Puolita kirsikkatomaatit ja cocktailkurkut.Hienonna sipulit ja jätä varret koristeluun.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään erillisessä kulhossa. Mausta se tillillä,kapriksilla ja mustapippurilla. Laita perunaviipaleet, silliviipaleet ,tomaatit ja cocktailkurkut salaattikulhoon.Lisää kastike ja sekoita hyvin.
Pese salaatit ja kuivaa ne hyvin. Revi salaatit tarjoiluvadin pohjalle ja lisää sekoitettu salaattipohja päälle. Koristele kevätsipulin varsilla ja hienonnetulla tillillä. Anna maustua kylmässä jonkin aikaa, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa salaatti hyvän ruisleivän tai maalahden limpun kanssa.