Pelottaako tarttua kalaterriinin ohjeseen?
Pelottaako tarttua kalaterriinin ohjeseen?

Kuinka monta seuraavista ohjeista osaat valmistaa?

Onnistuuko:
❑béarnaisekastike
❑blinit
❑borssikeitto
❑cannelonit
❑caesarsalaatin kastike
❑chili con carne
❑crème brulée
❑focaccia-leipä
❑hapankaali
❑hernekeitto
❑hirvipaisti
❑hummeri
❑hyytelö
❑imelletty perunalaatikko
❑janssonin kiusaus
❑joulukinkku
❑juustokakku
❑jäätelö (ilman konetta)
❑itse tehty pasta
❑intialainen lammascurry
❑kaalikääryleet
❑kalakukko
❑karjalanpaisti
❑karjalanpiirakat
❑kasvispyörykät
❑keitetty parsa
❑keitetyt ravut
❑kohokas
❑kokolihapihvi
❑korvapuustit
❑korvasieni-
muhennos
❑krokaani
❑kukkakaali-
laatikko
❑käpykakku
❑lammaspata
❑lampaanviulu
❑lasagne
❑lihakääryleet
❑lihamureke
❑lindströminpihvit
❑leivitetty porsaankyljys
❑lusikkaleivät
❑macarons-
leivokset
❑maksalaatikko
❑maksapihvit
❑mansikkahillo
❑marenki
❑marjamehu
❑maustekurkut
❑merimiespihvi
❑moussaka
❑munkit
❑mustikkapiirakka
❑mämmi
❑nokkosmuhennos
❑ossobucco
❑paahtovanukas
❑pannacotta
❑pasta carbonara
❑pavlova-kakku
❑perunagratini
❑pesto
❑piimävelli
❑piparjuuriliha
❑pippuripihvi
❑pizza
❑poronkäristys
❑pulla
❑rosvopaisti
❑ruisleipä
❑ruskea kastike
❑rössypottu
❑sacherkakku
❑sienikeitto
❑sienisalaatti
❑silakkalaatikko
❑sima
❑sinappi
❑sipulipiirakka
❑sorbetti
❑suklaamousse
❑suklaatäytekakku
❑sushi
❑suutarinlohi
❑sämpylät
❑guacamole
❑thaimaalainen curry
❑tippaleivät
❑tiramisu
❑tomaattikeitto
❑tuulihatut
❑täytetty kalkkuna
❑täytetyt munkit
❑täytetyt paprikat
❑uunijuusto
❑uunilahna
❑vihannessmoothie
❑viinerit
❑vispipuuro
❑voileipäkakku

Montako rastia sait?
Alle 10: Olet kotikokkina alkutaipaleella. Nyt rohkeasti kokeilemaan!
10–30: Olet saanut hyvän lähdön ruuan­laiton maailmaan.
30–60: Hyvin menee! Luota
itseesi ja tartu uusiin haasteisiin.
60–80: Hieno saavutus. Olet jo melkoinen mestarikokki.
Yli 80: Taidat olla alan ammattilainen?

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.