Tänä vuonna suomalainen kasvatettu kirjolohi pääsi WWF:n suosittelemien kalalajien listalle.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan kotimainen järvilohi on äärimmäisen uhanalainen laji. Itämeren lohikin on vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavina vuosikymmeninä. Ammattikalastajat sanovat kuitenkin, että kalakannat ovat kunnossa. Yksimielisiä ollaan vain siitä, että Jäämereen laskevat Tenojoki ja Näätämöjoki tuottavat edelleen hyviä kalansaaliita ilman tukiistutuksia.

Mitä lohta oikein uskaltaisi ostaa? Kirjolohi on lähiruokaa, kun ostat Suomessa kasvatettua kalaa. 100 grammasta kirjolohta saa 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia eli virallisen suosituksen verran. Kotimainen kirjolohi saa tänä vuonna WWF:n Kuluttajan kalaoppaassa ensimmäistä kertaa vihreän valon. Kirjolohen kasvatusta ohjaa Suomessa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. Osin alan oman kehitystyön tuloksena kalankasvatuksen kuormitus on puoliintunut reilussa kymmenessä vuodessa.

Kasvatettu luomulohi on sekä eettisesti että terveyden kannalta paras valinta, sillä sen liha ei sisällä lisäaineita tai keinotekoisia väriaineita. Luomulohta edullisempi ja WWF:n keltaisella valolla merkitty valinta on kasvatettu norjalainen lohi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ostaja pääsee helpoimmalla, kun valitsee kaupan, jolle on myönnetty MSC-sertifikaatti. Se takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Esimerkiksi Ruokakesko, SOK ja Stockmann myyvät MSC-sertifioitua kalaa. Sertifikaatti on merkitty pakastetuotteisiin, ja kalatiskillä vastataan kysyjälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla