Onko tosiaan niin, että lähes kaikki vihannekset pitäisi syödä kypsentämättöminä?

  • Useimmat meistä ajattelevat, että kasvikset kannattaa syödä raakoina ja käsittelemättöminä. Silloin kaikki arvokkaat ravintoaineet ovat tallella. Entä jos vatsa ei kestä tuoreita kasviksia?

  • Herkkävatsaisuus ja se, mitkä kasvikset aiheuttavat oireita, ovat yksilöllisiä asioita. Eniten rassaavat tuoreet herneet, pavut, sipuli ja linssit. Raa’an punajuuren sisältämä oksaalihappo voi sekin ärsyttää.

  • Jos raa’at kasvikset ovat liikaa vatsallesi, syö ne kypsennettyinä. Kun kasvis kypsyy, se pehmenee ja sulaa paremmin. Älä myöskään lisää kasvisten määrää kovin runsaasti kertaheitolla, vaan anna vatsasi totutella niihin pikkuhiljaa.

  • Herkkävatsainen ilahtuu tiedosta, että kasvisten käsittely voi parantaa ravintoaineiden imeytymistä.

  • Esimerkiksi tomaatin flavonoidit ja lykopeeni imeytyvät elimistöön tehokkaammin, kun tomaatit syödään pilkottuina ja kypsennettyinä. Flavonoidit toimivat antioksidantteina, lykopeeni taas on punainen väriaine, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

  • Myös pakastamisesta on hyötyä, sillä tietyt rasvaliukoiset vitamiinit, esimerkiksi A- ja E-vitamiini, imeytyvät elimistöön paremmin tämän käsittelyn jälkeen.

Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.
Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.

Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa, kun suunnittelet juhlamenun järkevästi. Tarjoa kiireisenä päivänä etukäteen valmistuvaa ruokaa ja suurelle seurueelle jotain helppoa sekä riittoisaa. Katso viisi hyvää vinkkiä ja menuehdotusta!

  1. Juhlissa pääasia on, että tarjoat hyvää ruokaa, ja että sitä on riittävästi. Muuten ruokalajien määrän ja laadun määräätte sinä ja vieraasi. Pitäydy kuitenkin maltillisessa määrässä ruokalajeja. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse.
  2. Jos vieraat saapuvat vähitellen ja ensimmäiset saavat odottaa ruokailua pitkään, naposteltava voi olla paikallaan. 
  3. Varsinkin kaukaa tulevat vieraat saapuvat vatsa kurnien. Lämmin pääruoka on silloin paikallaan. Jos taas vieraat piipahtavat useissa ylioppilasjuhlissa samana päivänä, seisten syötävät annospalat saavat kiitollisen vastaanoton. Ajattele sormisyöjää: Leikkaa piiraat suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, joita on helppo haukata. Leivo aivan pieniä sämpylöitä. Liian isot annokset aiheuttavat turhaa ruokahävikkiä.
  4. Paljonko ruokaa tarvitaan? Älä laske liian tarkkaan. Mieti edellisiä juhlia: Paljonko santsattiin? Loppuiko suosikki kesken? Paljonko itse söisit?
  5. Kokkaa tuttua turvaruokaa äläkä sitä, mitä kuvittelet hienoon menuun kuuluvan. Kaikille maistuu hyvä keitto tai ruokaisa salaatti. Kukaan vieraista ei piittaa, vaikka tekisit samaa joka tiistai.

Viisi menuehdotusta – valitse sopivin

Kokosimme viisi menuehdotusta, jotka sopivat erinomaisesti isolle seurueelle, kaukaa matkaaville, kiireiselle juhlapäivälle, gluteenittomalle ja kasvisruokailijoille.

Isolle seurueelle keittoa ja pullaa

Artikkeli jatkuu alapuolella
Täydellinen lohikeitto
Resepti
Täydellinen lohikeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Banoffee
Resepti
Banoffee
Artikkeli jatkuu alapuolella
Manteliboston
Resepti
Manteliboston

Kaukaa matkaaville tuhtia lasagnea ja suklaakakkua

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Resepti
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raikas vesimelonisalaatti
Resepti
Raikas vesimelonisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-suklaamoussekakku
Resepti
Vadelma-suklaamoussekakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruusulusikkaleivät
Resepti
Ruusulusikkaleivät

Jos juhlapäivänä on kiire, etukäteen valmistettavat ruuat pelastavat!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helppo lohipiirakka
Resepti
Helppo lohipiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Jäädykejuustokakku
Resepti
Jäädykejuustokakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Limettikeksit
Resepti
Limettikeksit

Gluteeniton menu sopii ihan kaikille

Artikkeli jatkuu alapuolella
Trooppinen smoothie
Resepti
Trooppinen smoothie
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marokkolainen kanapata
Resepti
Marokkolainen kanapata
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marenkiruusut
Resepti
Marenkiruusut

Kasvisruokailijoille maistuvat ruokaisa salaatti ja lämmin keitto

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuri-sitrussalaatti
Resepti
Punajuuri-sitrussalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Porkkanasosekeitto
Resepti
Porkkanasosekeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-vadelmakeikaus
Resepti
Mansikka-vadelmakeikaus

 

 

Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.
Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.

Juhlavalmistelut alkavat jääkaapin ja pakastimen raivaamisella. Niin varmistat, että juhlaruuat ja -leivonnaiset säilyvät hyvinä tarjoiluhetkeen saakka. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa neljä toimivaa vinkkiä.

Siivoa jääkaappi ja pakastin

Tee inventaario jääkaappiin ja pakastimeen ennen kuin aloitat juhlaruokien valmistelun. Jääkaapissa on oltava paljon tilaa esivalmistelluille juhlaruuille ja leivonnaisille. Poista puolityhjät currytahnapurkit, käytä loppuun avatut parmesaanit ja pian vanhenevat kasvikset. Pyhkäise pinnat. Tee tilaa myös pakastimeen käyttämällä ylimääräiset marjat vaikka smoothieen. Pakastin jäädyttää leivonnaiset paremmin ja nopeammin, kun tavaraa ei ole liikaa. 

Turvaudu vaikka valmisruokiin

Vältä säilytettävien tuotteiden ostamista juhlavalmistelujen aikaan. Nyt on hyvä hetki turvautua vaikka valmisruokiin ja puolivalmisteisiin, jotka kuluvat yhden aterian aikana. Säästyneen ajan voi käyttää juhlien valmisteluun, jääkaappitilan taas valmistuville juhlaruuille.

Vältä voimakkaan tuoksuisia ruokia

Vältä ruokia, joissa on voimakas tuoksu. Niin ihanaa kuin paahdettu parsakaali tai kaalilaatikko onkin, niitä ei kannata laittaa jääkaappiin juhlakakkujen kanssa. Kypsennetyn kaalin tuoksu tarttuu leivonnaisiin herkästi. Aina kelmuilla ja kuvuilla suojaaminen ei riitä estämään hajuja tarttumasta. Varmin tapa on jättää voimakkaan tuoksuiset ruuat juhlien aikaan kokkaamatta. Pakastimessakin tuoksut tarttuvat helposti. Käytä pois valmiit keittojuuressekoitukset, sillä niiden tuoksu saattaa tarttua muovikääreiden läpi huokoiseen kakkupohjaan.

Pinoa päällekkäin

Hanki rasioita, joissa on tiivis kansi, ja jotka voi pinota päällekkäin. Hyvät rasiat palvelevat muulloinkin kuin juhlien aikaan. Niihin voi koota tahnoja, salaattien aineksia, kylmässä säilytettäviä leivoksia ja niin edelleen. Ruuat säilyvät raikkaina ja mahtuvat paremmin.