2 patonkia
oliiviöljyä

Leikkaa patongista viistoja viipaleita. Paahda leipiin grillissä tai 200-asteisen uunin keskitasolla rapea paistopinta. Voit paahtaa leivät hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Sipaise leivän pintaan oliiviöljyä ennen täyttöä.

Tomaattitäyte

250 g kirsikkatomaatteja
3 rkl ruokosokeria
1 rkl balsamicoa
maustamatonta tuorejuustoa

Kumoa tomaatit kuumalle paistinpannulle. Anna paahtua muutama minuutti. Ripottele päälle sokeri ja lorauta balsamico. Keitä tomaattitäytettä kasaan muutama minuutti. Sipaise leiville maustamatonta tuorejuustoa ja kuorruta mehevillä tomaateilla.

Piparjuuritäyte

1 dl tuoreita herneitä
½ rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta
1 rasiaa 200 g piparjuurituorejuustoa
savulihaa

Riivi herneet paloista. Purista sitruunamehu ja raasta pestyn sitruunan kuori. Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Lusikoi täytettä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle. Viimeistele bruschetat savulihaviipaleella.

Katkatäyte

450 g kuorittuja katkarapuja
1 rkl sitruunamehua
¾ dl inkivääri & chili -dippikastiketta
½ rkl sokeria
1 dl hienonnettua korianteria

Valuta sulatetut katkaravut. Purista sitruunamehu kulhoon ja sekoita inkivääri ja chili -kastike joukkoon. Makeuta sokerilla. Lisää kastike katkaravuille ja anna täytteen maustua jääkaapissa muutama tunti. Viimeistele silputulla korianterilla. Lusikoi täytettä leiville juuri ennen tarjoilua.



Teksti Christina Aaltio, kuva Ullamaija Hänninen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.