2 patonkia
oliiviöljyä

Leikkaa patongista viistoja viipaleita. Paahda leipiin grillissä tai 200-asteisen uunin keskitasolla rapea paistopinta. Voit paahtaa leivät hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Sipaise leivän pintaan oliiviöljyä ennen täyttöä.

Tomaattitäyte

250 g kirsikkatomaatteja
3 rkl ruokosokeria
1 rkl balsamicoa
maustamatonta tuorejuustoa

Kumoa tomaatit kuumalle paistinpannulle. Anna paahtua muutama minuutti. Ripottele päälle sokeri ja lorauta balsamico. Keitä tomaattitäytettä kasaan muutama minuutti. Sipaise leiville maustamatonta tuorejuustoa ja kuorruta mehevillä tomaateilla.

Piparjuuritäyte

1 dl tuoreita herneitä
½ rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta
1 rasiaa 200 g piparjuurituorejuustoa
savulihaa

Riivi herneet paloista. Purista sitruunamehu ja raasta pestyn sitruunan kuori. Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Lusikoi täytettä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle. Viimeistele bruschetat savulihaviipaleella.

Katkatäyte

450 g kuorittuja katkarapuja
1 rkl sitruunamehua
¾ dl inkivääri & chili -dippikastiketta
½ rkl sokeria
1 dl hienonnettua korianteria

Valuta sulatetut katkaravut. Purista sitruunamehu kulhoon ja sekoita inkivääri ja chili -kastike joukkoon. Makeuta sokerilla. Lisää kastike katkaravuille ja anna täytteen maustua jääkaapissa muutama tunti. Viimeistele silputulla korianterilla. Lusikoi täytettä leiville juuri ennen tarjoilua.



Teksti Christina Aaltio, kuva Ullamaija Hänninen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.