32 kpl

4 dl täysmaitoa
2 dl vettä
pala (50 g) hiiva
2 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
noin 10-12 dl vehnäjauhoja
1 dl soijajauhoja
50 g voita tai leivontamargariinia

Päälle
muna
kurpitsansiemeniä

---


1. Lämmitä neste käden lämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva.

2. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen.Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa käsistä. Nostata leivinliinan alla 25 minuuttia.

3. Vaivaa noussut taikina leivinpöydällä. Jaa palanen neljään osaan. Muotoile taikinapaloista pallot ja kauli ympyrän muotoisiksi levyiksi. Jaa ympyrät veitsellä kahdeksaan sektoriin.

4. Tee kaksi eri täytettä, yksi makea ja yksi suolainen. Saat samasta taikinasta eri makuisia sarvia. Nosta täytettä lusikallinen taikinalle ja kääri sarveksi.

5. Nosta sarvet leivinpaperille uunipellille nousemaan. Nostata noin 15 minuuttia. Voitele pinta munalla ja koristele siemenillä.

6. Paista sarvet 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia.

---

APPELSIINITÄYTE
200 g appelsiinituorejuustoa
appelsiinimarmeladia
Sekoita ainekset yhteen ja lusikoi täytteeksi.

JUUSTO-TOMAATTITÄYTE
200 g tomaattibasilikatuorejuustoa
1 dl juustoraastetta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

Sekoita juustot. Lusikoi täytettä taikinalle ja lisää jokaiseen sarveen viipale aurinkokuivattua tomaattia. Kiedo sarviksi. 

Vinkki! Pakasta tuoreet sarvet ja lämmitä suoraan aamiaispöytään.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.