Banaani ja kaneli maistuvat muffinissa.

noin 12 kpl muffineja:

150 g sulatettua voita tai margariinia
2 munaa
2 dl maitoa, piimää tai kermaviiliä
2 dl sokeria
1 banaani
4 dl vehnäjauhoja
½ dl rusinoita tai pähkinöitä
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Kuorrutus
200 g sulatejuustoa
4 dl tomusokeria

Koristeeksi
kanelia
---

1. Sulata ja jäähdytä rasva ja kaada se kulhoon. Sekoita joukkoon munat, maito ja sokeri. Lisää seokseen soseutettu banaani. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinanesteen joukkoon.

2. Kaada taikinaa paperisiin, tukeviin muffinivuokiin tai voideltuihin muffinipellin koloihin niin, että taikinaa on 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25 minuuttia. Jäähdytä.

3. Sekoita sulatejuusto ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutusta lämpimien muffinien pinnalle, niin että juusto hieman sulaa ja jähmettyy tasaiseksi. Koristele ripauksella kanelia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.