1 patonki
oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta

Lisäksi
1 ruukku basilikaa

Munakoisotäyte
1 pienehkö munakoiso
1 punainen paprika
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2–3 tomaattia
3–4 rkl hunaja-omena-valkoviinietikkaa
3–4 rkl oliiviöljyä
1 tl fariinisokeria

Katkarapu-mangotäyte
200 g kuorittuja katkarapuja
1 kypsä mango
1–2 limetin mehu
1 dl silputtua ruohosipulia
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2–3 rkl ranskankermaa

---


1. Leikkaa patonki puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele viipaleet oliiviöljyllä. Ripottele päälle reilusti parmesaaniraastetta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

2. Tee täytteet:

Munakoisotäyte
Leikkaa munakoiso sentin viipaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa sentin viipaleiksi. Nosta kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele öljyllä, ripottele pinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria. Paahda 250 asteessa uunin ylätasolla 10–15 minuuttia. Leikkaa pieniksi paloiksi

Leikkaa raa´at tomaatit paloiksi ja yhdistä kaikki aineet. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Valuta siivilässä ennen käyttöä. Laita jokaiselle paahdetulle leipäviipaleelle basilikan lehti nurinpäin. Nosta teelusikalla täytettä ”kuppiin”. Valuta pullosta vähän balsamicosiirappia päälle.

Katkarapu-mangotäyte
Sulata katkaravut ja valuta ne siivilässä. Laita ravut kulhoon ja purista limettimehua päälle. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa. Valuta hyvin.

Kuori mango ja leikkaa pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki aineet. Laita jokaiselle paahdetulle leipäviipaleelle basilikan lehti nurinpäin. Nosta teelusikalla täytettä ”kuppiin.”

Teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.