5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
3 tl suolaa
1 rkl siirappia
3 dl isoja spelttihiutaleita
2 dl silputtuja, aurinkokuivattuja tomaatteja
11-12 dl vehnäjauhoja
3/4 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä purkista

Pinnalle
vettä voiteluun
suolakiteitä
parmesaaniraastetta


Kuumenna vesi melko kuumaksi, noin 42-asteiseksi. Lisää hiiva, suola, siirappi ja spelttihiutaleet. Sekoita hyvin.

Lisää tomaattipalat ja alusta jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi öljy. Taikinan pitää jäädä pehmeäksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Levitä työpöydälle uunipellin kokoinen leivinpaperi. Ripottele päälle hieman jauhoja. Kaada taikina paperille ja vaivaa hetki. Lisää jauhoja tarvittaessa. Kauli taikina kevyesti paperin kokoiseksi leiväksi, noin parin sentin paksuiseksi levyksi. Jätä kuitenkin reunoille muutama sentti tyhjää, sillä leipä suurenee vielä uunissa paistuessaan.

Kohota liinan alla vielä 15-20 minuuttia.

Voitele leipä vedellä. Ripottele päälle suolakiteitä ja juustoraastetta. Voit jättää suolan halutessasi pois.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 13-15 minuuttia.

Vinkki! Voit painella leivän päälle myös kirsikkatomaatteja ennen paistamista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.