6 annosta

2 liivatelehteä
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
150 g ranskankermaa
1 granaattiomena
2 dl kuohukermaa
2 rkl limetin mehua

Koristeeksi
1 granaattiomena

---


1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.

2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimen
kulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset
siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.

3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä
hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4
tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.

4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkki! Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata
yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua
kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.