noin 20 kpl

15 g (noin 1/3 pkt) hiivaa
1½ dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
½ –1½ tl suolaa
1 rkl tuoreita yrttejä, esim. ruohosipulia tai salviaa
5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
3 rkl oliiviöljyä
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl (Maldon)suolaa

---


1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja hienonnetut yrtit. Lisää jauhot vähitellen taikinaan alustaen. Voit alustaa joko käsin, sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella. Käsin alustaen jauhoja kuluu hieman enemmän. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

2. Jaa taikina 20 osaan. Pyörittele taikinapalat varovasti ohuiksi, noin 30 sentin pituisiksi tangoiksi. Sivele pintaan hiukan öljyä. Pyöritä puolet tangoista seesaminsiemenissä ja puolet merisuolassa. Nostele tangot pelleille leivinpaperin päälle.

3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Anna tankojen kohota vielä sillä aikaa, kun uuni kuumenee.

4. Paista grissinejä uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat vaaleanruskeita ja rapeita.

Teksti: Sanna Kekäläinen, ohje: Tuomas Meriluoto

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.