Lisää siirapilla makeutettuun perustaikinaan ½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä ja 50 g rouhittua hasselpähkinää. Käytä taikinassa 3 dl kaurahiutaleita ja noin 10 dl vehnäjauhoja. Halutessasi paahda kaurahiutaleet uunissa 200 asteessa kauniin kullanruskeiksi ennen leipomista. Näin saat leipääsi entistä pähkinäisemmän maun.

Muotoile kolmeksi pitkulaiseksi leiväksi. Kohota leivät ja voitele ne vedellä. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes leipä on kypsää ja sen pohjaan koputettaessa kuuluu kumea ääni.

---


Perusleipätaikina

noin 20 sämpylää tai 3 pyöreää leipää/pitkää patonkia

5 dl vettä tai maitoa
35 g hiivaa
1½ rkl leipäsiirappia tai hunajaa
2 tl suolaa
2 dl maun antavaa ainesosaa (katso erilliset ohjeet alla)
noin 12 dl sämpylä- tai vehnäjauhoa TAI 2–3 dl kaurahiutaleita tai -leseitä ja noin 10 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Sekoita murennettu hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi tai hunaja ja suola sekä makua antavat aineet.

2. Alusta taikinaan huolella käsin tai esimerkiksi yleiskoneen kulhossa noin puolet jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa huolella vielä 5–10 minuuttia. Peitä kulho ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä.

3. Leivo kohonneesta taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Nosta leipomukset leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota vielä noin ½ tuntia.

4. Leipiä paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa 30–40 minuuttia, patonkeja 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia ja sämpylöitä keskitasolla 225 asteessa 10–15 minuuttia koosta riippuen.

Teksti Marja Samuli, kuva Reetta Pasanen