8-10 palaa

1¼ dl sokeria
125 g voita
3 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa
1 sitruunan kuori

Pinnalle
1 dl omena- tai aprikoosimarmeladia

Päällimmäiseksi
3 valkuaista
½ dl sokeria
½ dl rusinoita
½ dl mantelilastuja

---

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää vuorotellen kerman kanssa massaan. Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori.

2. Kaada taikina voideltuun 24-senttiseen irtoreunavuokaan. Paista 170 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia.

3. Nosta kakku uunista ja levitä esipaistetun kakkupohjan päälle kerros marmeladia. Nosta uunin lämpötila 200-220 asteeseen.

4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto lusikalla marmeladikerroksen päälle. Ripottele pinnalle rusinat ja mantelilastut.

5. Nosta kakku takaisin uuniin keskitasolle ja paista, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.