4 annosta

4 (maissi)tortillaa
4 kananmunaa
noin 2 dl juustoraastetta

Salsa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pieni punainen paprika
1 pieni vihreä paprika
200 g oikein kypsiä tomaatteja
½ tl suolaa
(chiliä)
öljyä paistamiseen


Valmista ensin salsa. Kuori ja silppua sipulit. Lohko paprikat, poista siemenet ja kanta. Kuutioi paprikat.
Kuumenna hiukan öljyä kattilassa ja kuullota siinä paprikapaloja. Nosta paprikat pois. Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia, lisää kokonaiset tomaatit ja jatka kuumentamista muutama minuutti. Soseuta tomaatit ja sipulit sauvasekoittimella tai kaada tehosekoittimeen ja soseuta. Mausta salsa suolalla ja halutessasi chilillä. Lisää paprikat ja jätä liedelle hautumaan. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä paistinpannulla. Kun öljy on kuumaa, paista jokainen tortilla erikseen öljyssä ja aseta omille lautasilleen. Lisää pannuun öljyä ja paista munat häränsilmiksi (eli keltuainen jää ehjäksi). Aseta jokaisen tortillan päälle yksi muna. Kaada päälle salsaa ja ripottele annoksille juustoraastetta. Tarjoa heti.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.