10-14 palaa

Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Limekiisseli
2 dl vettä
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ rkl perunajauhoja
2 limetin mehu ja niiden kuori
ripaus vihreää karamelliväriä

Rahkavaahto
2 dl kuohu- tai vispikermaa
125 g rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g pakastevadelmia
1 dl valmista vadelmahilloa

Kostutus
½ -1 dl kevyesti sokeroitua sitruunamehua

Kuorrutus
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia

Reunoille koristeeksi
1 dl kookoshiutaleita
160 g valkosuklaata rouhittuna

---


1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun sydänvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kumoa kakku, jäähdytä ja leikkaa pohja kolmeksi (tai halutessasi neljäksi) levyksi.

2. Valmista täytteen kiisseli. Mittaa vesi, sokeri, keltuaiset ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua hetki. Ripottele sokeria pinnalle ja jäähdytä. Mausta kiisseli limeteistä puristetulla mehulla ja raasta joukkoon xx limetin kuori.

3. Vatkaa kiisselin rakenne sileäksi. Lisää ripaus vihreää karamelliväriä. Valmista rahkavaahto. Vaahdota kerma, lisää joukkoon siivilässä valutettu rahka ja sokeri. Tarkista maku ja lisää halutessasi vaniljasokeria. Sekoita jäähtynyt kiisseli rahkavaahtoon. Vatkaa rakenne vatkaimella sileäksi ja laita vaahto hetkeksi jääkaappiin.

4. Sulata vadelmat sulatusteholla mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon vadelmahillo. Kostuta kakkulevyt kevyesti sitruunamehulla. Levitä kahdelle kakkulevylle ensin vadelmahilloa ja sitten limevaahtoa. Kokoa kakku.

5. Laita kakku jääkaappiin vetäytymään. Parhaimmalta kakku maistuu, kun se saa olla jääkaapissa useamman tunnin ennen tarjoilua. Jos ehdit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä, vuoraa valmistusvuoka tuorekelmulla, kokoa kakku vuokaan ja säilytä kakku vuoassa jääkaapissa.

6. Kuorruta kakku vasta vähän ennen tarjoilua. Valmista kuorrutus. Rouhi valkosuklaa veitsellä. Sekoita kerma, siirappi ja sokeri kattilassa. Keitä kinuskia hiljalleen välillä sekoittaen 15-20 minuuttia, kunnes pieni tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen. Sulata lopuksi valkosuklaarouhe kinuskiin. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä hieman.
7. Rouhi koristeluun varattu valkosuklaa pieniksi murusiksi ja sekoita kookoshiutaleiden joukkoon. Kaada kinuski kakun päälle keskelle ja anna valua reunoille. Nosta veitsellä valunutta kinuskia takaisin reunoille. Painele kookosseosta kakun reunoille huurteeksi. Kinuski jähmettyy hyvin nopeasti, joten painele kookos reunoille nopeasti. Tarjoile kakku jääkaappikylmänä.

Vinkki! Voit käyttää reunojen koristeluun kookoksen sijaan kermavaahtoa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.