(nimi johtuu siitä, että tämä sopii periaatteessa kaikkien aasialaisten ruokien pöytäseuraksi)

4 dl vettä
1 parsakaali
4 rkl inkivääriä
4 rkl valkosipulia
3 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta

---


1. Nypi parsakaalista peukalon kokoisia paloja. Viipaloi veitsellä inkivääri ja valkosipuli kynnen kokoisiksi paloiksi. Viskaa aineet kiuhuvaan veteen ja keitä tasan minuutti.

2. Siivilöi, laita tarjoiluastialle ja huljauta seesamiöljyä ja soijakastiketta. Tarjoile höyryävän kuumana. Päälle voi laittaa korianteria, pähkinärouhetta, chiliä....

Vinkki! Pidempi keittäminen tekee parsakaalista lötsän. Itse keitän tätä vain 30 sekuntia ja silloin rapeusaste on kohdallaan.

Teksti Kiia Renko

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.