6–8 annosta

2 dl +1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1½ dl sitruunamehua

Sitruunasiirappi
½ dl sitruunamehua
½ dl vettä
1 dl sokeria

Lisäksi
12–16 Marie -keksiä
1–1½ dl mantelilastuja

(valmista lakritsikastiketta viimeistelyyn)

---


1. Kuumenna kattilassa 2 dl kermaa ja sokeri hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Anna seoksen kiehua pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Varo, seos kiehuu helposti yli.

2. Nosta kattila liedeltä. Lisää kerma-sokeriseokseen sitruunamehu koko ajan sekoittaen. Vaahdota jäljelle jäänyt kerma ja lisää se jäähtyneeseen sitruunaseokseen.

3. Kaada seos vuokaan, peitä se ja pane pakastimeen yöksi. Sekoita seosta pari kolme kertaa pakastamisen alussa, jotta massasta tulee tasaista. Murskaa keksit ja paahda mantelilastut kevyesti kuivalla pannulla. Ripottele molemmat annosvuokiin.

4. Valmista ohut sitruunasiirappi keittämällä kattilassa kevyesti kokoon sitruunanmehua, sokeria ja vettä, kunnes seos on sakeahkoa. Valele jäähtynyttä siirappia mantelikeksimuruille vähän ennen tarjoilua. Ota sitruunasilkki pakastimesta ja lusikoi seosta annosten päälle. Tarjoa heti. Halutessasi voit viimeistellä annosten pinnan kevyesti valmiilla lakritsikastikkeella.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.