Pohja
4 munaa
11/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
3/4 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
Täyte ja kuorrutus
3–4 dl omenahilloa
4 dl hyla-vispikermaa
noin 1/2 dl sokeria
1 prk (250 g) rahkaa
2 prk Pilttimangososetta

Pinnalle
kookoshiutaleita tai raastettua valkosuklaata
limettilohkoja tai pääsiäisrakeita

aita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä leivinpaperi reunalliselle uunipellille.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja paakkujen estymiseksi siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 6–8 minuuttia.

Kumoa valmis pohja uuden leivinpaperin päälle työpöydälle. Voit sirotella halutessasi sokeria uuden paperiarkin päälle, jolloin tortun pintaan jää sokeria. Jäähdytä.

Sekoita vesi ja sitruunamehu. Kostuta koko torttupohja pullasudilla sivellen. Levitä ohut kerros omenahilloa torttupohjalle. Hillon ei tarvitse olla ylimakeaa.

Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi sokerin kanssa.

Lisää siivilässä valutettu rahka sekä mangoseet. Jatka vatkaamista, kunnes täyte on melko napakkaa.

Levitä puolet kermaseoksesta torttupohjalle ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen napakaksi kääröksi.

tai

Levitä toinen puoli kermasta päälle ja sirottele koristeeksi kookoshiutaleita tai raastettua valkosuklaata.

Anna vetäytyä muutama tunti jääkaapissa.

Vinkki! Voit tehdä kakun kuorrutusta vaille valmiiksi edellisenä päivänä. Säilytä se muovipussissa tasaisella alustalla leivinpaperiin käärittynä, niin se ehtii kostua. Tällöin valmista vain puolet täytteestä ja kuorrutusvaahto tarjoilupäivänä. Koristeeksi sopii myös suklaaraaste. 

Ohje Jaana Toikkanen, teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.