Pohja
4 munaa
11/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
3/4 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
Täyte ja kuorrutus
3–4 dl omenahilloa
4 dl hyla-vispikermaa
noin 1/2 dl sokeria
1 prk (250 g) rahkaa
2 prk Pilttimangososetta

Pinnalle
kookoshiutaleita tai raastettua valkosuklaata
limettilohkoja tai pääsiäisrakeita

aita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä leivinpaperi reunalliselle uunipellille.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja paakkujen estymiseksi siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 6–8 minuuttia.

Kumoa valmis pohja uuden leivinpaperin päälle työpöydälle. Voit sirotella halutessasi sokeria uuden paperiarkin päälle, jolloin tortun pintaan jää sokeria. Jäähdytä.

Sekoita vesi ja sitruunamehu. Kostuta koko torttupohja pullasudilla sivellen. Levitä ohut kerros omenahilloa torttupohjalle. Hillon ei tarvitse olla ylimakeaa.

Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi sokerin kanssa.

Lisää siivilässä valutettu rahka sekä mangoseet. Jatka vatkaamista, kunnes täyte on melko napakkaa.

Levitä puolet kermaseoksesta torttupohjalle ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen napakaksi kääröksi.

tai

Levitä toinen puoli kermasta päälle ja sirottele koristeeksi kookoshiutaleita tai raastettua valkosuklaata.

Anna vetäytyä muutama tunti jääkaapissa.

Vinkki! Voit tehdä kakun kuorrutusta vaille valmiiksi edellisenä päivänä. Säilytä se muovipussissa tasaisella alustalla leivinpaperiin käärittynä, niin se ehtii kostua. Tällöin valmista vain puolet täytteestä ja kuorrutusvaahto tarjoilupäivänä. Koristeeksi sopii myös suklaaraaste. 

Ohje Jaana Toikkanen, teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.