4–6 annospalaa

1 pkt (400 g) piirakkataikinaa tai ruisperunataikinaa

Täyte
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
250 g paistijauhelihaa
noin 3 rkl ketsuppia
1 dl keitettyjä papuja
1 ps tacomaustetta, esim. Santa Maria
(hienonnettua, tuoretta ruohosipulia tai korianteria)

Voiteluun
1 muna

---


1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota silppua öljyssä pannulla hetki. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Sekoita joukkoon ketsuppi, pavut ja mausteet. Lisää joukkoon halutessasi hienonnettu ruohosipuli tai korianteri.

2. Kauli sulanut taikina jauhotetulla alustalla hieman ohuemmaksi,
suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Voit ottaa osan taikinasta sivuun ja
taiteilla siitä kuvioita piirakan pinnalle.

3. Lusikoi jauhelihaseos levyn keskelle. Voitele levyn reunat munalla.
Taittele taikina suorakaiteenmuotoiseksi paketiksi. Käännä saumapuoli
alaspäin.

4. Nosta piirakka leivinpaperilla päällystetylle pellille. Voitele piirakan pinta munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes piirakan pinta on kullanruskea.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä täytteeseen kasviksia, kuten porkkanaa
tai paprikaa. Mausteseos on melko suolaista, joten suolaa ei kannata
lisätä. Voit käyttää myös purkkipapuja.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.