10-12 palaa

Pohja
3½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1½ dl pullomargariinia
1 muna

Täyte
1 pkt (250 g) taatelia
2 dl vettä
1 pala (170 g) Aura-sinihomejuustoa
2-4 rkl sokeria
1 prk (200 g) kermaviiliä
3 munaa
2-4 rkl hasselpähkinärouhetta

---


1. Voitele 24-26 -senttinen piirakkavuoka. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää margariini ja rikottu muna. Nypi nopeasti taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Mikäli taikina tarttuu käsiin, levitä se vuokaan jauhotuin sormin. Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajaksi.

2. Mittaa kattilaan vesi ja paloiteltu taatelipala. Keitä, kunnes seos on soseutunut. Nosta kattila liedeltä. Lisää kuumaan soseeseen paloiteltu Aurajuusto ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lopuksi hiukan jäähtyneeseen seokseen kermaviili, johon munat on sekoitettu.

3. Kaada täyte piirakkapohjalle ja ripottele päälle pähkinärouhetta. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Vinkki! Piirakka maistuu ihanalta kermavaahdon tai kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, ohje Sirpa Värälä, Helsinki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.