Ohje 15 hlölle

Pohja
150 g keksejä
1 dl voisulaa
1 rkl sokeria

Täyte
600 g Philadelphia-juustoa
2½ dl sokeria
3 munaa
3 keltuaista
1 dl kuohukermaa
1 sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
(1 tl vaniljasokeria)

---


1. Vuoraa 24-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele pohja ja reunat kevyesti.

2. Murskaa keksit ja sekoita rasvan sekä sokerin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän reunoille.

3. Mittaa kaikki täyteaineet yleiskoneeseen ja sekoita tasaiseksi. Voit sekoittaa kaiken myös käsin.

4. Kaada täyte vuokaan ja paista kakkua ensin uunin alatasolla 225 asteessa kymmenisen minuuttia. Alenna lämpö 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin tunti. Jäähdytä hyvin.

5. Koristele kakku kukkasilla ja tarjoa soseutettujen marjojen kanssa.

Vinkki! Kakku kannattaa paistaa juhlia edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa vuoassaan peitettynä. Marjakastikkeen lisäksi kakun seuralaiseksi sopii myös kermavaahto.

---

MARJAKASTIKE

500 g pakastemarjoja
2 limetin mehu
1 limetin kuori
½-1 dl vettä
sokeria maun mukaan

1. Sulata marjat. Soseuta ne.

2. Raasta yhden limetin pesty kuori ja halkaise kaksi limettiä. Purista mehut mansikkasoseeseen.

3. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan paksua, sakeaa mansikkakastiketta.

4. Makeuta sokerilla makusi mukaan.

Vinkki! Voit tyhjentää pakastintasi tulevaa satokautta varten ja käyttää marjoja kastikkeeseen. Jos käytät vadelmia, soseuta ne ensin ja paseeraa eli painele siivilän läpi sen jälkeen. Näin siemenet jäävät siivilään eivätkä pilaa kenenkään juhlia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.