Noin 24 kpl

Leivo ensin leipätaikina

Täyte
150 g gryere-juustoa
1 dl pieniä kapriksia
Pintaan
1 dl pinjansiemeniä

---


1. Tee taikina.

2. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinaa hetki pöydällä. Jaa neljään osaan.

3. Raasta täytettä varten juusto karkeaksi raasteeksi.

4. Kauli taikinapaloista noin 25 senttiä halkaisijaltaan olevat ympyrät. Tasoita reunat taikinapyörällä.

5. Nosta kaulittu taikina leivinpaperille. Ripottele puolet juustoraasteesta ja kapriksista levylle. Nosta pyöreä kansi täytteen päälle. Nipistä reunat kiinni. Ajele taikinapyörällä ympyrät kolmioiksi niin, että leipä pysyy koossa. Valmista toinen leipä samaan tapaan. Nostata leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

6. Ripottele pintaan pinjansiemeniä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla tai molemmat yhtäaikaa kahdella pellillä kiertoilmauunissa, noin 20 minuuttia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.