1 iso sipuli
400-500 g valkokaalia
400 g hapankaalia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
2-2 ½ l vettä
4-5 kasvis- tai lihaliemikuutiota
suolaa, pippuria, yrttejä maun mukaan
2-4 rkl sokeria tai maun mukaan

Lisäksi
400 g braatvurstia
smetanaa tai ranskankermaa

---


1. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota öljyssä kattilassa. Suikaloi valkokaali.

2. Laita muut aineet braatvursteja lukuun ottamatta kattilaan ja keitä. Maku paranee, mitä kauemmin keittoa keitetään, vähintään tunti kuitenkin.

3. Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Kirpeyttä saa pois sokeria lisäämällä.

4. Lopuksi paista pilkotut braatvurstit ja lisää keittoon. Laita jokaisen annoksen päälle nokare smetanaa. Keiton maku vain paranee, kun se lämmitetään uudelleen seuraavana päivänä.

Teksti Kiia Renko, kuva Lina Tegman

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.