2-4 rkl rypsiöljyä
2-3 tl curryjauhetta
500 g broileri- tai kalkkunasuikaleita
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
noin 7 dl kanalientä
ananaspalojen purkkiliemi, noin 2 dl
1 tlk (400 g) ananaspaloja
(1-2 banaania)

---


1. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistokasarissa ja kypsennä curryjauhetta pari minuuttia. Ruskista broileri- tai kalkkunasuikaleet nopeasti curryöljyssä ja kaada palat toiseen astiaan odottamaan.

2. Lisää öljyä pannulle ja ruskista silputtu sipuli. Lisää riisit ja kanalientä vähän kerrallaan ananasmehun kanssa.

3. Kypsennä riisiä pienellä lämmöllä kannen alla riisipakkauksessa mainittu aika. Sekoita välillä ja lisää nestettä tarpeen mukaan.

4. Lisää riisin sekaan broilerisuikaleet ja ananaspalat ja kuumenna ruokaa vielä 10 minuuttia.

5. Jos haluat, paloittele banaania ruuan sekaan vähän ennen tarjoamista.

6. Risotto saa saada jäädä melko löysäksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.