noin 12 palaa

2½ dl maitoa
25 g (½ pkt) hiivaa
1½ dl sokeria
2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 muna
noin 8 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita

Täyte
1 dl kuivattuja karpaloita
1 pötkö mantelimassaa

Voiteluun
1–2 munaa

---

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta joukkoon jauhot vähän kerrallaan taikinaa koko ajan vaivaten. Voit vaivata käsin, sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella. Jos vaivaat käsin, jauhoja tarvitaan enemmän. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa.

2. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi noin 30 minuutin ajan.

3. Laita taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta uunipellin kokoinen levy. Kauli mantelimassa kahden kelmupalan välissä pullalevyä hieman pienemmäksi levyksi. Nosta se pullan päälle. Ripottele pinnalle karpalot. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkän sivun suuntaisesti. Leikkaa rulla noin 9 viipaleeksi.

4. Aseta viipaleet voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 cm kokoiseen vuokaan kauniimpi leikkauspinta ylöspäin. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

5. Voitele kohonnut boston munalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Pienennä sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä uunin alatasolla 10–20 minuuttia, kunnes bostonkakku on kypsä. Voit halutessasi koristella valmiin bostonin tomusokerilla ja sokerikuorrutteella.

Vinkki! Voit käyttää pullataikinana valmista pakastepullataikinaa. Pullan voi voidella myös vedellä kananmunan sijaan.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.