noin 10 annosta

120 g voita
200 g tummaa suklaata. Esim. Marabou Premium Dark  86 %.
5 keltuaista
5 valkuaista
1½ sokeria
1 prk (350 g) Bonne Maman kastanjasosetta

Lisäksi
mascarpone-juustoa tai kermavaahtoa, jota voi maustaa esim. rommilla tai konjakilla  tuoreiita vadelmia viimeistelyyn

---


1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele 24 senttinen irtopohjavuoka, jonka pohjalla on leivinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti.

2. Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa mikrossa. Muista sekoitella välillä, ettei suklaa pala.

3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi toisessa astiassa. Sekoita kastanjasose keltuais-sokeri seokseen. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa-voiseos. Nostele joukkoon varovasti valkuaisvaahto.
 
4. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Kakun kuuluu jäädä keskeltä vähän hyllyväksi. Se jähmettyy jäähdyttyään. Kun kakku on vähän jäähtynyt vuoassaan, irrota kakun reunat vuoasta ohutteräisen veitsen avulla. Siirrä kakku tarjoiluvadille.

5. Peitä kakku huolellisesti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin. Koristele vadelmilla halutessasi. Valmista kakku päivää ennen tarjoilua, niin maut pääsevät oikeuksiinsa. Tarjoile kakku huoneenlämpöisenä tai jääkaappikylmänä.

Vinkki! Käytä 70–80 % suklaata. Taloussuklaasta voi tulla liian makea kakku, koska sosekin on makeaa.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Tiina Hellström, Rajamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.