Mansikka ja raparperi maustavat ihanan kauralehtikeon, jota kermavaahto pehmentää.

8 täytettyä annosta

3 dl isoja kaurahiutaleita
1½ dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl (100 g) voisulaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 pientä tai 1 iso muna

Raparperikerma
2 dl vispikermaa
1 dl valmista raparperisosetta (esim. Pirkka)
2–3 rkl tomusokeria

Lisäksi
2 dl mansikoita

---

1. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri. Siirrä kattila levyltä. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kaurahiutaleisiin ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin ja lisää muna. Anna taikinan vetäytyä noin 10 minuuttia.

2. Paista ensin koekeksi, niin näet, miten taikina leviää ohueksi lastuksi pellille. Jaa taikina kahdella lusikalla pieninä nokareina kahdelle tai kolmelle leivinpaperille. Joka pellille sopii kerralla 9–12 kauralastua. Kypsennä pellillinen kerrallaan 175 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes kauralastut ovat vaaleanruskeita. Jos kypsennät kauralastut kiertoilmauunissa, alenna paistolämpötila 150 asteeseen. Nosta lastut ritilälle kovettumaan ja jäähtymään.

3. Valmista sillä välin makukerma. Vaahdota kerma ja yhdistä sekaan tomusokeri ja raparperisose. Voit halutessasi levittää raparperisosetta myös suoraan keksien sisäpinnalle.
Kokoa keksit. Pane kahden keksin väliin kermavaahtoa ja viipaloituja mansikoita. Nosta tarjolle heti, etteivät keksit ehdi vettyä.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.