50 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1 tlk (140 g) ananasta

Taikina

100 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl ananasmehua

Koristeeksi
cocktail-kirsikoita

---

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Kuutioi voinokareita 22 sentin levyisen kakkuvuoan pohjalle. Valitse vuoka, jossa ei ole irtopohjaa. Irtopohjaisesta vuoasta voiseos valuu uunin pohjalle.

3. Ripottele sokeri voikuutioiden päälle.

4. Sulata voi ja sokeri uunissa muutaman minuutin ajan.

5. Valuta sillä aikaa ananakset ja halkaise renkaat. Asettele hedelmäpalat kakkuvuoan pohjalle.

5. Valmista taikina. Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

6. Lisää munat yksitellen, samalla sekoittaen.

7. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan.

8. Lorauta ananasmehu.

9. Levitä taikina hedelmien päälle. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna kakun vetäytyä hetken. Keikauta tarjoiluastialle.

10. Koristele ennen tarjoilua cocktail-kirsikoilla. Tarjoa pehmeän kermavaahdon kera.

Vinkki! Kokeile maustaa kakun pinta ennen tarjoilua lorauksella inkiväärisiirappia. 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.